Μέτωπο των Περιφερειαρχών για την Εγνατία – Τι ζητούν για τα διόδια

εγνατια
Διαβάστε επίσης

Ενιαία φαίνεται να είναι η στάση των τεσσάρων επικεφαλής των περιφερειών που διασχίζει η Εγνατία Οδός σχετικά με το ζήτημα επιβολής διοδίων.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν οι Περιφερειάρχες της Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπειτα από την μεταξύ τους συνάντηση στην Θεσσαλονίκη κατέληξαν σε μια συνολική και συμπαγής θέση.

Συγκεκριμένα και μετά και από την ενημέρωση που έλαβαν από τον Πρόεδρο της ‘’Εγνατία Οδός’’ κ. Απόστολο Αντωνούδη και τους εργαζόμενους στην εταιρεία διατύπωσαν τις κεντρικές τους θέσεις με ομόφωνη διαδικασία. Οι απαιτήσεις αυτές σύμφωνα με τους Περιφερειάρχες είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, παραλείψεις και αδικίες που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους πολίτες.

Ειδικότερα το κοινό ανακοινωθέν ‘’ψήφισμα’’ περιελάμβανε τα εξής:

1. Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον.

2. Να μη λειτουργήσει, ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

3. Για τις εντός Περιφερειακών Ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση.

4. Σε Περιφερειακές Ενότητες όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

5. Να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.

6. Να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως και με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κοινοποίησε τις άνωθι απαιτήσεις προκειμένου να μην υπάρξη καμία υπόνοια για έλλειψη ενότητας και αμοιβαίας συνεργασίας προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παλαιότερα άρθρα: