Μέτρα για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Μόριας

hotspot_moria
Διαβάστε επίσης

Μέτρα αποσυμφόρησης της Μόριας εξήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά και τον τρίτο νεκρό πρόσφυγα σε διάστημα έξι ημερών. Καταγγέλλουν τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς αντιπολίτευση και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Συντετριμμένος δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας, για τους τρεις θανάτους στην Μόρια. Οφείλουμε, τονίζει, να διερευνήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα αίτια των τριών θανάτων και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση στην Μόρια πιο ελέγξιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, προανήγγειλε τέσσερα μέτρα για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Μόριας, στην Λέσβο. Είναι θέμα ωρών, είπε, να ξεκινήσει, σε συνεργασία μεν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η τοποθέτηση νέων μεγάλων θερμαινόμενων σκηνών σε ένα οικόπεδο δίπλα στο κέντρο της Μόριας, όπου θα μεταφερθούν περί τα 400 άτομα.

Επίσης, 300 άτομα θα μετακινηθούν από την Μόρια στο Καρά Τεπέ, ενώ άλλοι 50 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο αρματαγωγό «Λέσβος», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί στους 200. Στο πλαίσιο των μέτρων αποσυμφόρησης της Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε για μια ακόμη φορά έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να παραχωρήσουν δωμάτια.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα σε ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξενούνται 400 άτομα. Εν τω μεταξύ, σκληρή κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στην Μόρια ασκούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Είναι εξωφρενικό, αναφέρουν να μετράμε τρεις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα, στον καταυλισμό της Μόριας. Εδώ και μήνες, επισημαίνει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, παροτρύνοντας τις ελληνικές Αρχές να προετοιμάσουν κατάλληλα τους προσφυγικούς καταυλισμούς ενόψει του χειμώνα και να βελτιώσουν τις εκεί συνθήκες διαβίωσης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Μόρια και το προσφυγικό γενικότερα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «λίγη περισσότερη υπευθυνότητα και ανθρωπιά από αυτούς που, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, βασιζόντουσαν στην ‘μικροπολιτική των μαγκαλιών’, δεν θα έβλαπτε».

Παλαιότερα άρθρα: