«Μην παίζετε με την φωτιά»

keri_sto_eurogroup
Διαβάστε επίσης

Γράφει o Γιάννης Νάκος

Ένα ακόμη Εurogroup έλαβε χώρα με τα εμπλεκόμενα μέρη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να μην μπορούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και το πολύ σημαντικό ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν αρκετές ώρες, ενώ μάλιστα πολλές φορές χρειάστηκε και η διακοπή των επίσημων εργασιών, προκειμένου να δοθεί χρόνος για περαιτέρω εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Νομίζω πως εδώ και αρκετό διάστημα ο γράφων έχει επισημάνει αρκετές φορές, πως η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, είναι ελάχιστη και σε έναν βαθμό αμελητέα. Αυτό δεν προέρχεται όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν στην αδύναμη και μικρή θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά αποτελεί προϊόν κυρίως της κακής «διαπραγματευτικής τακτικής» που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία 2,5 έτη.

Αρχικά μετά και το πέρας των σημερινών διεργασιών, καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος περί αγαθής και χρηστής διαπραγμάτευσης, που ναι μεν θα μας ‘’κάνει να ψηφίσουμε δυσάρεστα μέτρα, αλλά από την άλλη θα μας δοθούν ανταλλάγματα στο κομμάτι του Χρέους’’. Ε, λοιπόν, αγαπητοί σύντροφοι στο Μαξίμου, δυστυχώς δεν ΚΕΡΔΑΜΕ, και εάν δεν σταματήσετε τον λαϊκισμό και τις ψευδεπίγραφες ελπίδες σας, τότε ίσως φθάσουμε να έχουμε ένα ακόμη ‘’καυτό καλοκαίρι’’ όπως εκείνο της διακυβέρνησης του ‘’τεράστιου Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την άλλη πλευρά, και όσον αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, λίγο πολύ έως και την προηγούμενη Παρασκευή ήταν γνωστό σε αρκετούς κύκλους ανά την Ευρώπη, πως το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είχαν καταλήξει σε μια ενιαία και συμπαγής τοποθέτηση σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.

Και στέκομαι σε αυτό διότι ο annual growth rate, είναι εκείνο το στοιχείο βάση του οποίου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό  η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, και κατ’ επέκταση και η ταχύτητα αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων, με λίγα λόγια του Χρέους μας.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως εφόσον δεν έχετε αφενός κατανοήσει πως υπάρχουν ΤΡΟΜΕΡΕΣ διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις από τους δανειστές, και αφετέρου εκπονήσει ένα σχέδιο και μια οργανωμένη προσπάθεια έτσι ώστε να αμβλυνθούν αυτές οι διχογνωμίες, τότε το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Γνωρίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, διότι προϋποθέτει έννοιες και λέξεις όπως αυτοκριτική, θα σας συνιστούσα να ξεκινήσετε γρήγορα, αν όχι και από σήμερα το βράδυ να εργάζεσθε προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης μαζί με τα μέτρα για το Χρέος στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε εκεί στο Μαξίμου πως, δεν θα ‘’ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ’’, πολλές φορές διότι κάποια στιγμή θα σας κάψει, και δυστυχώς μαζί με την πυρανάφλεξη και την πλήρη απομυθοποίηση των αριστερών σας ιδεών, θα συμπαρασύρετε στην λήθη της Ιστορίας για ακόμη μια φορά τον ήδη δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ήρθε η ώρα αγαπητοί ‘’σύντροφοι’’ να πιείτε ολόκληρο το ποτήρι της κακής σας διαπραγμάτευσης και να βάλετε την υπογραφή σας στο δικό σας Μνημόνιο. Ακριβώς αυτό το ΜoU, που για την διαπραγμάτευση του αρχικώς,δεν είχατε ρητή εντολή για να το κάνετε, αλλά εντούτοις με τα ψέματά σας καταφέρατε να φέρετε στο προσκήνιο μεταρρυθμίσεις και μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με αλλαγές που θα ξεκλειδώσουν επιτέλους την ελληνική οικονομία που ΚΑΙ εσείς επιβαρύνατε σε τεράστιο βαθμό.

Επιπροσθέτως, την τελευταία εβδομάδα νομίζω πως ο κάθε ορθά σκεπτόμενος Έλληνας ήταν αφενός εκνευρισμένος που εκ νέου η Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα παγκοσμίως για τους λάθος λόγους, και αφετέρου γιατί η ‘’υποτιθέμενη ψήφιση’’ – ξεκλείδωμα της δεύτερης αξιολόγησης θα συνοδεύονταν και με ουσιαστικά ‘’κλείσιμο του ζητήματος του Χρέους.

Λοιπόν, με την σημερινή σας κάκιστη παρουσία προσθέσατε έναν ακόμη λόγο προκειμένου να αισθανόμαστε ντροπή και αγωνία για το μέλλον μας ως χώρα. Καταφέρατε από την μια να προδώσετε τς ελπίδες όσων τέλος πάντων θεωρούν ότι η διαπραγματευτική σας τακτική πετυχαίνει, και από την άλλη να τοποθετήσετε από το παράθυρο για ακόμη μια φορά μελλοντικά δημοσιεύματα και καυστική παραφιλολογία για επικείμενη οικονομική καταστροφή της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Για αυτό, λοιπόν, αγαπητέ υπουργέ των Οικονομικών, για να μην τα ξεχάσετε απορροφημένος κάπου ενδιάμεσα στους αγώνες της Μπαρτσελόνα και του Αχαρναϊκού στα γράφω με απλά βηματάκια:

  1. Αποσύνδεσης του Χρέους από την αξιολόγηση

  2. Κλείσιμο της αξιολόγησης (Και τυπικά εφόσον όλα πήγαν καλά στο ΕuroWorking Group)

  3. Υιοθέτηση στο Eurogroup εκείνου του σεναρίου, που δεν είναι ούτε υπέρμετρα θετικού αλλά ούτε και εντελώς απαισιόδοξου. Με απλά λόγια εκείνου δηλαδή του σεναρίου, του οποίου οι προβλέψεις (δεδομένου ότι σαν ΣΥΡΙΖΑ, είστε απρόβλεπτοι), θα είναι στο χέρι αφενός το δικό σας και αφετέρου της επόμενης κυβέρνησης στο να αποδείξει εάν θα κερδίσει επιπλέον πράγματα ή θα χάσει και τα υφιστάμενα στο ζήτημα του Χρέους.

  4. Συζητήσεις για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης

Προσοχή, όμως, Προσοχή!

Παλαιότερα άρθρα: