Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος

ikesia-priamou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Η Αθηνά Ταρλά είναι παιδαγωγός, εμείς -ως γνωστόν- αεί παίδες! Τι πιο φυσιολογικό -για άλλη μια φορά- από το να μας διδάσκει.

Σειρά έχει, σήμερα, μια εκπληκτική -και άγνωστη στους περισσοτέρους μας- σκηνή από την ΙΛΙΑΔΑ: Η ικεσία του Πριάμου στη σκηνή του Αχιλλέα. Ένας εκπληκτικός διάλογος μεταξύ δύο βασιλέων! Μέσω του -νεαρού- Αχιλλέα και του -γέροντα- Πριάμου, ο Όμηρος μας προσφέρει εξαιρετικά διδάγματα αληθινής ηθικής, από αυτά που ουδείς εξ επαγγέλματος ηθικολόγος δεν συνηθίζει να λέει!

Όμως, εν προκειμένω, το μεγαλύτερο δίδαγμα μας το προσφέρει η ίδια η κα Ταρλά, δείχνοντάς μας με τον απλό, αλλά εξαιρετικό, τρόπο της πώς πρέπει να διδάσκονται τα αρχαία: με έμφαση στο νόημα και με σεβασμό στην εποχή τους, όπως ακριβώς ήθελε και πάλεψε ο αείμνηστος Συκουτρής!

Διαβάστε όλο το κείμενο στην όμορφη ιστοσελίδα GRETHEXIS και αφεθείτε στη μαγεία του κορυφαίου των ποιητών, του θεϊκού Όμηρου…

Υ.Γ.1. Προσέξτε το ρόλο του Ερμή!
Υ.Γ.2. Χαίρομαι να πω ότι γνώριζα πως η ΙΛΙΑΔΑ περιγράφει μόνο την μήνιν του Αχιλλέως. Τα της πτώσεως της Τροίας τα γνωρίζουμε από ένα έργο που ονομάζεται ΑΙΘΙΟΠΙΣ.
Υ.Γ.3. Λυπάμαι που αν και τελείωσα γενικό λύκειο, έπρεπε να φθάσω σε ώριμη ηλικία για να καταλάβω την μαγεία των αρχαίων ελληνικών…

Παλαιότερα άρθρα: