Μια έκπληξη από τον Σαμαρά στην ψήφο εμπιστοσύνης

SAMARAS
Διαβάστε επίσης

Με τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται να κάνει ακόμα και συγκεκριμένες ανακοινώσεις, υπό την έννοια του να δώσει έως και συγκεκριμένες ημερομηνίες απεγκλωβισμού της χώρας από το σημερινό καθεστώς επιτήρησης.

Ηδη, πληροφορίες φέρουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διοργανώσει η ιταλική προεδρία τον Δεκέμβριο, ως πιθανής ημερομηνίας οριστικής αποδέσμευσης της Ελλάδας από τη σημερινή επιτροπεία. Υπό τον όρο, ότι θα έχει συμφωνηθεί ο νέος τρόπος ελέγχου της χώρας, που ασφαλώς θα είναι διαφορετικός (και κατά πάσα πιθανότητα πιο «ελαστικός»).

Οσοι διακινούν αυτό το σενάριο, υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι το μεγάλο όπλο του πρωθυπουργού, για να διευρύνει τη στήριξη στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, στοχεύοντας στις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών και βάζοντας έτσι τις παρακαταθήκες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες είναι, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων με την τρόικα, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων (ψήφος εμπιστοσύνης, έγκριση του προϋπολογισμού, εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας), να διασφαλισθεί έστω και ένα «πορτοκαλί φως» από τους πιστωτές στο νέο προϋπολογισμό.

Η αρχική τους στάση ήταν ουδέτερη, λόγω κυρίως των πολλών φοροελαφρύνσεων, αλλά λέγεται ότι έχει αρχίσει να κάμπτεται.

Παλαιότερα άρθρα: