Μισό εκατομμύριο παγιδευμένα παιδιά και ευρεία ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

krisi_syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Με τη βία να κλιμακώνεται στο Χαλέπι αλλά και σε όλη την επικράτεια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, ο ΟΗΕ ανέφερε το Σάββατο ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν παγιδευτεί σε πολιορκημένες περιοχές έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, αγγίζοντας πλέον το μισό εκατομμύριο.

Έκθεση της Unicef υποστηρίζει ότι παιδιά βρίσκονται ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες 16 περιοχών που έχουν τεθεί υπό πολιορκία σε ολόκληρη τη χώρα, «σχεδόν εντελώς αποκομμένοι από οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια και βασικές υπηρεσίες».

Η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει ότι ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουν λάβει από ελάχιστη έως καμία ενίσχυση για σχεδόν δύο χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για παροχή τροφίμων και φαρμάκων. «Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσεις εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake, εντός της έκθεσης.

Το πόνημα εκτιμά συγκεκριμένα ότι 100.000 παγιδευμένα παιδιά βρίσκονται σήμερα μεταξύ των αμάχων που έχουν καθηλωθεί στο ανατολικό Χαλέπι, το τμήμα της πόλης που βρίσκεται υπό την κυριαρχία των ανταρτών και το οποίο προπολεμικά αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της Συρίας.

Το ανατολικό Χαλέπι έχει καταστεί πλέον κομβικό σημείο του πολέμου, εμπεριέχοντας στους κόλπους του πολλούς αντάρτες αλλά και τζιχαντιστές, που μάχονται ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad και των Ρώσων συμμάχων του.

Ο Staffan de Mistura, κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών που αναζητεί ένα τέλος στη συριακή σύγκρουση με διαπραγματευτικά μέσα, έχει επανειλημμένα κάνει έκκληση για μια εκεχειρία στο Χαλέπι προς όφελος της ανθρωπιστικής βοήθειας και μάλιστα προσφέρθηκε να συνοδεύσει τις ένοπλες ομάδες εκτός πόλης.

Εντούτοις, ο Assad και οι υφιστάμενοί του έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να επανακτήσουν το Χαλέπι στο σύνολό του, προφανώς ανεξάρτητα από το κόστος σε ζωές και καταστροφές, καθώς ο ίδιος αισθάνεται ότι έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει υπέρ του.

Οι ρωσικές δυνάμεις που βοηθούν τον Assad για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς τους ενάντια σε στόχους ανταρτών στη βόρεια Συρία από τα μέσα Νοεμβρίου.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την περιοχή Hanano του ανατολικού Χαλεπίου, η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων που περιήλθαν στον επαναστατικό έλεγχο όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην πόλη το 2012.

Σε μια άλλη ένδειξη των στερήσεων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου, ο Muhannad Hadi, συντονιστής του Παγκόσμιου Ποργράμματος Τροφίμων (World Food Program) για τη Μέση Ανατολή, του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά της πείνας, είπε ότι οι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για υπολείμματα τροφών από τις τελευταίες μερίδες, που απεστάλησαν τον Ιούλιο, και τελικά διανεμήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Πηγές: New York Times, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: