Μονόδρομος για την Ελλάδα η προσέλκυση επενδύσεων

ependuseis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Χρήστος Σούλης*

Ακούγοντας κανείς τον πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες, νομίζει ότι απλά βλέπει ένα κακό όνειρο, έναν εφιάλτη και ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Δίνει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς, η οικονομία ακμάζει, ο λαός ευημερεί, η κοινωνία απέκτησε ξανά την αυτοπεποίθηση που της έλειπε και ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός ζει ακόμα στην «φούσκα» της αυταπάτης και δεν πρόκειται να βγει ποτέ από εκεί μέσα. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι άλλη. Η χώρα και η οικονομία πάνε από το κακό στο χειρότερο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βουλιάζουν στον βωμό της οικοδόμησης και συντήρησης ενός πελατειακού κράτους και η πρωτοφανής φοροκαταιγίδα, δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό από το να «τελειώσει» οριστικά τον ελεύθερο επαγγελματία.

Αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από το τέλμα της ύφεσης σιγά σιγά, με σταθερά βήματα, η λύση και το «κλειδί» για οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Το λέμε συνέχεια, το ξέρουμε, αλλά δεν γίνεται τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση, αντ” αυτού απομακρύνεται η ιδέα μιας τέτοιας πολιτικής όλο και περισσότερο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί το πρώτο βήμα, είναι η διασφάλιση ενός σταθερού πλαισίου στη λειτουργία και την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και να τεθεί εκτάκτως το ζήτημα της ανάπτυξης σε γενικότερο επίπεδο, όχι τόσο σε επίπεδο μακρο-οικονομίας αλλά μικρο-οικονομίας, ώστε με τον τρόπο αυτό να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, οικοδομώντας, έτσι, σταθερά θεμέλια και επιλύοντας αρχικά, καθημερινά προβλήματα της επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να εφαρμοστεί ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός που να περιλαμβάνει πρωτίστως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι δηλαδή το αυτονόητο στην Ελλάδα του παραλογισμού, που θα επιτρέπει στον μικρό και μεγάλο επενδυτή, να λειτουργεί σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχοντας απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν και να ακούγονται απλά, στην νοοτροπία του κοινωνικού συνόλου όμως και ειδικά της ανεκδιήγητης κυβέρνησης, που πολεμάει λυσσαλέα κάθε επένδυση και κάθε έννοια της επιχειρηματικότητας, ακούγονται κινέζικα.

Απλά, ρητά, απέριττα: Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και οικονομική ευημερία. Είναι μονόδρομος και όσο το καθυστερούμε τόσο περισσότερο πληγώνουμε την οικονομία μας και τις τσέπες του μέσου πολίτη. Υπάρχει και άλλος δρόμος για την Ελλάδα!

Χρήστος Σούλης είναι οικονομολόγος – επιχειρηματίας

Παλαιότερα άρθρα: