Μοσκοβισί: Μετά το Μνημόνιο θα υπάρξει εποπτεία στην Ελλάδα -Θα εξαρτηθεί από τη Γερμανία πόσο στενή θα είναι

moscovisi
Διαβάστε επίσης

Tα εύσημα στην Ελλάδα για την «τεράστια πρόοδο», που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αποδίδει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι τώρα η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο.  Επισημαίνει πάντως ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα παραμείνουμε υπό εποπτεία- χωρίς να είναι ακόμη σαφές πόσο στενή αυτή θα είναι.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για τις προοπτικές της χώρας. «Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές» αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «και μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα»

Το πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία, εξηγεί ο Επίτροπος, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά με μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. «Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο» τονίζει.

Για τις προσδοκίες από τη νέα γερμανική κυβέρνηση 

Σχολιάζοντας, εν τω μεταξύ, την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει: «Σαφώς η συνεργασία με τον Oλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».

Όσον αφορά δε στις προσδοκίες από το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνει πως στους ταραγμένους καιρούς που βρίσκεται η Ευρώπη εξαιτίας του εντεινόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού «το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να επεξεργαστούν ένα θετικό και ρεαλιστικό μοντέλο για την Ευρώπη» και προσθέτει πως «αυτό συνάδει με την κληρονομιά που θέλει να αφήσει η καγκελάριος».

Για την κρίση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων 

Ο Γάλλος Επίτροπος καλείται να σχολιάσει και το εκλογικό πλήγμα, που έχουν δεχθεί τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε αρκετές χώρες. «Η συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν είχε σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία, Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες τη στήριξαν μερικώς αναλαμβάνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης. Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα δεν συνάδουν απαραίτητα με τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση» εξηγεί.

«Τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους μερικώς, πρέπει να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι. Το να είναι κανείς Σοσιαλδημοκράτης, σημαίνει να είναι υπέρ της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα δημοσιονομικά στην αγορά οικονομίας, ώστε να έχει πλεονάσματα», τονίζει ο Moσκοβισι. «Το πλεόνασμα, κατόπιν, θα πρέπει να εξυπηρετεί την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας. Περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν» καταλήγει.

Παλαιότερα άρθρα: