Μυστική συνάντηση πριν από την κατάληψη της Κριμαίας αποκαλύπτει ο Πούτιν

putin off
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε την στιγμή που, όπως ισχυρίζεται, έδωσε τη μυστική εντολή για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και περιέγραψε πώς τα ρωσικά στρατεύματα ήταν έτοιμα να πολεμήσουν για τη διάσωση του καθαιρεμένου Ρωσόφιλου  Προέδρου της Ουκρανίας.

Σε ένα τηλεοπτικό trailer που προβλήθηκε την Κυριακή για ένα επερχόμενο ντοκιμαντέρ του κρατικού καναλιού Rossiya-1 και το οποίο ονομάζεται «Homeward bound», ο Πούτιν συζητά ανοιχτά την αμφιλεγόμενη κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα πριν από ένα χρόνο.

Ο Πούτιν αφηγείται μια ολονύχτια συνάντηση με τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας με σκοπό να συζητήσουν πώς θα απεγκλωβίσουν τον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε διαφύγει μιας φιλοδυτικής εξέγερσης στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου.

«Καταλήξαμε περίπου στις επτά το πρωί,» λέει ο Πούτιν. «Καθώς αποχωρούσαμε, είπα στους συναδέλφους μου: πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία.»

Τέσσερις ημέρες μετά την εν λόγω συνεδρίαση του Φεβρουαρίου του 2014, άγνωστης ταυτότητας στρατιώτες κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο στην Κριμαία και οι βουλευτές ψήφισαν βιαστικά μια νέα κυβέρνηση. Η ουκρανική επαρχία στη συνέχεια προσαρτήθκε επίσημα από τη Μόσχα στις 18 Μαρτίου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η στρατιωτική επιχείρηση αρχικά κρατήθηκε μυστική και παρά τις ολοένα και πιο προφανείς δράσεις των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος, η Μόσχα επέμενε ότι μόνο οι ντόπιοι συμμετείχαν στην εξέγερση. Αργότερα, το Κρεμλίνο παραδέχτηκε ότι βρισκόταν πίσω από την κατάληψη της εξουσίας.

Στο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ, ο Πούτιν υποστηρίζει επίσης ότι ο στρατός της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει μάχη μέχρι την ανατολική ουκρανική πόλη του Ντόνετσκ για να πάρει τον Γιανουκόβιτς, έναν βαρύτατα διεφθαρμένο, αλλά πιστό στη Ρωσία πολιτικό που ευνοούσε τη διατήρηση της Ουκρανίας στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

«Θα είχε σκοτωθεί», δήλωσε ο Πούτιν. «Ετοιμαστήκαμε να τον απομακρύνουμε από το Ντόνετσκ δια ξηράς, δια θαλάσσης ή αεροπορικώς», είπε και συμπλήρωσε «Βαριά πολυβόλα τοποθετήθηκαν εκεί για να αποφευχθεί η κωλυσιεργία.»

Ο Γιανουκόβιτς επανήλθε αργότερα στην πόλη Ροστόφ της νότιας Ρωσίας και δεν έχει επιστρέψει από τότε στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας και βαριά οπλισμένων αυτονομιστικών ομάδων που έχουν ως έδρα το Ντόνετσκ και υποστηρίζονται – σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις – από τη Ρωσία, παρόλο που η Μόσχα το αρνείται.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 δεν ανέφερε, παρόλα αυτά, πότε θα προβληθεί το πλήρες ντοκιμαντέρ.

Πηγή

Guardian

Παλαιότερα άρθρα: