Ν. Νικολόπουλος: Ιδού, τι πραγματικά συνέβη με το έλλειμμα του 2009

nikolopoulos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Ήταν η περίοδος κατά την οποία η ευρωπαϊκή οικονομία δεχόταν την καταιγίδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε ξεκινήσει από την κατάρρευση της κτηματαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να σώσουν τις οικονομίες τους και κυρίως τις τράπεζες τους. Το έλλειμμα της Ελλάδας βρισκόταν σε ανοδική πορεία αλλά δεν ήμασταν οι μόνοι. Οι χώρες που εφαρμόζουν «ορθόδοξη δημοσιονομική πολιτική» όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία είχαν μεγαλύτερες αναλογικά αποκλίσεις στο έλλειμμά τους από την Ελλάδα.

Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να στήσει δημοσιονομικά φράγματα προχωρώντας στις πρώτες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και ενημερώνοντας εγκαίρως (στις αρχές του 2009) τους πολιτικούς αρχηγούς για την κρισιμότητα των στιγμών. Απέναντί του είχε τον Γιώργο Παπανδρέου του «λεφτά υπάρχουν» και των πορειών στον Πειραιά για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ. Η εκλογική μάχη του 2009 ήταν άνιση και εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Η παρέα του Γιώργου Παπανδρέου επιχείρησε να εξοντώσει πολιτικά τον αντίπαλό του και με αιχμή το έλλειμμα να τον οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Μέσα σε 4 μήνες η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε εισπρακτικά μέτρα όπως οι τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, φούσκωσε τις δαπάνες με αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στέλνοντας το μήνυμα της ασύδοτης δημοσιονομικής διαχείρισης, προχωρούσε σε αθρόες πληρωμές που θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά και αναθεώρησε τους λογαριασμούς του ελλείμματος βάζοντας τις ζημιές πολλών ΔΕΚΟ στα κονδύλια που συγκρίνει η Κομισιόν. Το σκεπτικό τους ήταν να εμφανισθεί υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ώστε να διασυρθεί η Ν.Δ. και να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή και η μείωσή του το 2010.

Χειρότερο όλων όμως ότι η κυβέρνηση του ΓΑΠ διαλαλούσε παντού ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι τεράστιο και η χώρα βρίσκεται υπό διάλυση. Θυμηθείτε τις τότε δηλώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για την οικονομία, τη διαφθορά και τον «Τιτανικό». Ενώ μαινόταν η δημοσιονομική καταιγίδα και όλες οι κυβερνήσεις «έκρυβαν» σε καταφύγια τα προβλήματά τους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους ο άφρων και ανεύθυνος Παπανδρέου έβγαζε τη χώρα στο «ξέφωτο» προσελκύοντας τις «καταιγίδες» των αγορών, που τελικώς ξέσπασαν στις πλάτες μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για το έλλειμμα του 2009. Το έγκλημα ήταν προμελετημένο!

Όσο για την περίπτωση Γεωργίου, του επικεφαλής δηλαδή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η υπόθεση του οποίου διερευνάται εκ νέου δικαστικώς, μοιάζει με μία «ληστεία μετά φόνου». Βασικοί υπαίτιοι δεν είναι οι δολοφόνοι ληστές, αλλά ο «κλεπταποδόχος» που δεν εκτίμησε σωστά την αξία των κλοπιμαίων.

Το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σχετίζεται με την κατηγορία ότι ο κ. Γεωργίου ευθύνεται για την πλασματική διόγκωση του κρατικού ελλείμματος του 2009, ώστε η Ελλάδα να εισαχθεί στο νομικό καθεστώς του πρώτου μνημονίου το Μάιο του 2010. Αυτή είναι η δεύτερη ποινική δίωξη που ασκείται στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Η πρώτη ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε στον κ. Γεωργίου με βούλευμα του Ιουλίου του 2015, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στα διάφορα στάδια της προανακριτικής διαδικασίας, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και ο Διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Στρόμπλος; είχαν στηρίξει τις κατηγορίες τους κατά του κ. Γεωργίου, στο γεγονός ότι το 2009 “δεν εφαρμόστηκαν ορθά οι στατιστικές μέθοδοι υπολογισμού του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου”.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Γεωργίου έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Α. Καραμανλής και μέλη των κυβερνήσεών του της περιόδου 2004-2009, υποστηρίζουν ότι αν τεχνηέντως το ΠΑΣΟΚ δεν φούσκωνε το κρατικό έλλειμμα του 2009 κατά 10 περίπου δις ευρώ, η Ελλάδα δεν θα έμπαινε το Μάιο του 2010 στην περιπέτεια των μνημονίων και ο ελληνικός λαός δεν θα υφίστατο τις εξοντωτικές οικονομικές πολιτικές της περιόδου 2010-2016.

Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.

Παλαιότερα άρθρα: