ΝΔ: Στο επίκεντρο η ονοματολογία και η στάση για το Ασφαλιστικό

asfalistiko
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

«Τα πρόσωπα που φιγουράρουν αυτήν την στιγμή»

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κ.Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις εντατικές επαφές με τους στενούς συνεργάτες του, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και με στελέχη που βρέθηκαν απέναντι του στις εσωκομματικές εκλογές. Το νόημα των συναντήσεων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί μέχρι στιγμής και αυτό δεν είναι άλλο από την ενότητα που θέλει να επαναφέρει στην παράταξη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο για πρώτη φορά,συγκαλείται η Κ.Ο της ΝΔ και εν όψει αυγά της συνέλευσης φαίνεται να κλειδώνουν και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικούς ρόλους και θέσεις κλειδιά μέσα στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μου αρκετές πιθανότητες για την τοποθέτηση του ως Γραμματέας της Κ.Ο έχει ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος στάθηκε καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής μάχης πολύ κοντά στο πλευρό του Κ.Μητσοτάκη και έδωσε σημαντικές και εν τέλει κερδισμένες μάχες. Παράλληλα στενή επαφή με τον πυρήνα της Κ.Ο της ΝΔ αναμένεται να έχει και ο Κ.Χατζηδάκις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο προς την προετοιμασία των συνθηκών για των διεξαγωγή του Συνεδρίου αναμένεται να αναλάβει και ο Μ.Βαρβιτσιώτης.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως υπήρξε συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη και με την αξιόμαχη και δυναμική βουλευτή Όλγα Καφαλογιάννη που κατά πληροφορίες το όνομα της έχει πέσει στο τραπέζι για τον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας. Ακόμη σε αυτό το σημείο φαίνεται να έχει κλειδώσει η θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με τον Ν.Δένδια να είναι αυτός που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Επιπροσθέτως σήμερα έχουμε και τις συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη τόσο με την αδερφή του Ν.Μπακογιάννη όσο και με τον Περοφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Α.Τζιτζικώστα.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για την θέση της Αντιπροεδρίας· είτε αυτή να καταληφθεί από κάποιους συνυποψήφιους του Κ.Μητσοτάκη δηλαδή τον Α. Γεωργιάδη η τον Α. Τζιτζικώστα. Ε.Μεϊμαράκη είτε να μην δωθούν αντιπροεδρίες με σκοπό να διαφυλαχθεί η ενότητα και να μην νιώσει κανένας παραμελημένος. Θεωρώ πως θα γίνει το τελευταίο.

Τώρα όσον αφορά τα οργανωτικά τη γραμματεία αναμένεται να αναλάβει ο Βασίλης Σπανάκης ενώ αναζητά ο Κ.Μητσοτάκης μαι ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου πριν από τον Ιούνιο, και το συντομότερο εντός του Απριλίου δεδομένου του γενονόυος πως πρέπει πρώτα να διεξαχθούν οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ.

«Η στάση για το Ασφαλιστικό»

Όπως μαθαίνω αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε να στρέφει το ενδιαφέρον του στα θετικά και αρνητικά της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό το οποίο θα μας απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες. Αρχικά αυτό που επισημαίνεται από την ΝΔ είναι πως δεν μπορεί η ΝΔ να στηρίξει ένα νομοθέτημα το οποίο από την μια δεν δίνει ουσιαστική και βιώσιμη λύση στο μείζον ζήτημα του Ασφιστικού και από την άλλη θα επιτείνει την ανεργία και τη εξαθλίωση των εργαζομένων με απτό παράδειγμα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Ένα από τα κύρια μέληματα του Κ. Μητσοτάκη είναι να μην κυριαρχήσει η άποψη στο πολιτικό σκηνικό πως η ΝΔ θα διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης και ως εκ τούτου τα σκληρά και επώδυνα μέτρα να μοιραστούν και να αποδωθούν πολιτικά και κομματικά και στις δύο παρατάξεις. Σε αυτό το σημείο θεωρώ πως αξίζει να τονίσουμε και την αντίθετη άποψη. Αυτή έχει να κάνει με το γεγονός πως εάν η ΝΔ επιθυμεί να διαχωρίσει την θέση της από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε θα πρέπει να το πράξει με σύμμαχο ρεαλιστικές προτάσεις οικονομικά και κοινωνικά κοστολογημένες.

Αυτο προϋποθέτει και σύμφωνα με πληροφορίες μου ήδη λαμβάνει χώρα την τελική επεξεργασία καθε νομοσχεδίου της κυβέρνησης απο ειδικές ομάδες οι οποίες θα αξιολογούν τα όποια θετικά αλλά και αρνητικά της κάθε πρότασης και θα διευκολύνουν την επιστημονική οριοθέτηση οι αντιπολιτευτικού έργου της ΝΔ.

Παλαιότερα άρθρα: