Νέα μέτρα 9,5 δις ζητά ο Τόμσεν

tomsen
Διαβάστε επίσης

«Φωτιές» στην κυβέρνηση άναψε το χθεσινό άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε μέτρα έως 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019 όπως επίσης και βαθύ «μαχαίρι» στις συντάξεις, ενώ και η αμηχανία στην Κομισιόν είναι έκδηλη. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε διφορούμενες δηλώσεις, θολώνοντας περαιτέρω το τοπίο.

Η κυβέρνηση σήμερα έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τα όσα επεσήμανε χθες στο βράδυ ο Τόμσεν, λέγοντας πως το άρθρο «είναι μήνυμα στην Κομισιόν και δεν αφορά στην Ελλάδα», με το Μαξίμου να υποστηρίζει πως τα όσα συνέβησαν χθες στο Eurogroup ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια τριετή συμφωνία, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Αυτά συζητάει και αυτά εφαρμόζει με τους θεσμούς», τόνιζαν.
Αποστάσεις από Κομισιόν, περίεργη δήλωση Ντομπρόβσκις

Η χθεσινή τοποθέτηση του αρχιτεχνοκράτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκάλεσε έκδηλη αμηχανία στην Κομισιόν. Από τη μία, η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ, επεσήμανε ότι «οι Θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο.

Από την άλλη όμως, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντί να αποσαφηνίσει τα πράγματα, τα συσκότισε ακόμη περισσότερο. Όπως είπε, το ΔΝΤ είναι «ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν διευκρίνισε δηλαδή, εάν υιοθετεί ή όχι τη θέση που διατύπωσε ο Τόμσεν περί των μέτρων. Επεσήμανε δε ελπίζει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Κατά το χθεσινό του άρθρο, ο Πολ Τομσεν, ζήτησε μέτρα έως 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα για τη χώρα. Παράλληλα, συνέδεσε το ελληνικό χρέος με το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους και περικοπές στις συντάξεις για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Συγχρόνως σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χωρίς ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν.

Παλαιότερα άρθρα: