Νέα σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400

s400
Διαβάστε επίσης

Πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες θα υποστεί η Τουρκία εάν επιμείνει στην εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποιεί εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα χαρακτηρίζει απαράδεκτη αυτή την αγορά.

Επίσης υπογραμμίζει ότι τα άτομα και οι οντότητες που εμπλέκονται στη συναλλαγή με τη Ρωσία κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αφορά και πρόσωπα του στενού κύκλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος σε νέες συζητήσεις για τους S-400 με τους Τούρκους. Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που απάντησε σε γραπτή ερώτηση της ιστοσελίδας hellas journal.com και του καναλιού OPEN.

Η ερώτησή αφορούσε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι η χώρα του θα αγοράσει και τους S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα συμμετέχει και στην συμπαραγωγή του νέου υπερόπλου της Ρωσίας, του συστήματος S-500.

Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με την αγορά των S-400. Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την παράδοση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για τους Εχθρούς της Αμερικής (CAATSA) ).

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προσέφεραν στο ΝΑΤΟ συμβατά συστήματα στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος, «Δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας». Έχουμε σαφώς προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη και θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων από τις ΗΠΑ. Τα άτομα ή οι οντότητες που εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή θα διακινδυνεύσουν πιθανές κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί Καταπολέμησης των Κυρώσεων (CAATSA) της Αμερικής.

Τον Ιανουάριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάναμε την ισχυρότερη δυνατή προσφορά μας για το σύστημα πυραυλικής άμυνας PATRIOT, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους S-400. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι βασικά ασυμβίβαστη με αυτήν την προσφορά. Σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, τίθεται επίσης σε κίνδυνο η συνέχιση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα των F-35. Μέχρις ότου η Τουρκία παραιτηθεί από την παράδοση του S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την αγορά των F-35 από την Τουρκία.

Παλαιότερα άρθρα: