Νέα σκληρά μέτρα για το άσυλο ψήφισε η Αυστρία

metra_austrias
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο για πιο σκληρά μέτρα σε σχέση με την πολιτική ασύλου που ακολουθεί.

Σε αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, μια επιταχυνόμενη διαδικασία για την αξιολόγηση των πιθανών αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με την οποία θα δίνεται στις αρχές η δυνατότητα να αποπέμπουν τους μετανάστες στα σύνορα.

Αυτό που προβλέπεται είναι ότι θα χορηγείται άσυλο μόνο σε άτομα τα οποία έχουν μεγάλες πιθανότητες να διώκονται, αν αποστέλλονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους. Εντούτοις, σε πρόσφυγες με στενούς συγγενείς που διαμένουν ήδη στην Αυστρία θα επιτρέπεται να παραμείνουν εντός αυτής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η δημόσια τάξη και η ασφάλεια βρίσκονται υπό απειλή προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η Αυστρία σκοπεύει να χτίσει ένα φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία. Οι εργασίες για τον εν λόγω φράχτη θα αποτελέσουν μέρος της προετοιμασίας της Βιέννης για τους ελέγχους που πρόκειται να εισαχθούν, εάν υλοποιηθεί μια προβλεπόμενη αύξηση στους αριθμούς των διακινούμενων.

Αυστριακοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αναμένουν ένα μεγάλο κύμα μεταναστών να κινηθεί βόρεια σύντομα.

Από τη δική της πλευρά η Ρώμη εμφανίζεται αντίθετη με τα αυστριακά σχέδια και λέει ότι οι συνοριακοί περιορισμοί στη σύνδεση Βορρά-Νότου και συγκεκριμένα στο σημείο μεταφοράς του Μπρένερ δεν δικαιολογούνται, δεδομένου του μικρού αριθμού των μεταναστών που φθάνουν εκεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, διατείνεται ότι τα σχέδια είναι «ξεδιάντροπα, είναι ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς είναι εναντίον της ιστορίας, ενάντια στη λογική και εναντίον του μέλλοντος».

Επιπλέον, το σημείο διέλευσης του Μπρένερ είναι η πιο πολυσύχναστη διαδρομή μέσα από τις Άλπεις και κύριος σύνδεσμος μεταφορών της Ιταλίας στη Γερμανία, που είναι και ο κύριος εμπορικός εταίρος της. Αυτό που υπογραμμίζει η ιταλική πλευρά είναι ότι οι έλεγχοι θα επιβραδύνουν την κυκλοφορία και αναμένεται να επηρεάσει το εμπόριο.

Austria

Ερωτήματα πάντως προκαλεί η ξαφνική αυτή στάση σκλήρυνσης κατά των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Αυστρίας και οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μια απάντηση στην προβλεπόμενη αύξηση των μεταναστών που φτάνουν από την Ιταλία μέσω της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.

Άλλοι πιστεύουν ότι η πολιτική πτυχή ήταν έντονη κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου. Και αυτό διότι το αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε τη νέα νομοθεσία μόλις λίγες ημέρες αφότου το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα φωτίσουν περισσότερο τα πραγματικά κίνητρα της Βιέννης.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: