Νέα σχέδια κατέστρωνε στις Βρυξέλλες ο Αμπντεσλάμ

brussels tromokrates
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Didier Reynders, δήλωσε ότι ο ύποπτος για την ενορχήστρωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ είπε στους ανακριτές ότι είχε την πρόθεση να «επανεκκινήσει κάτι» στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότ ίσως οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν «πολλά και βαριά όπλα» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε σχετική του ομιλία στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο Αμπντεσλάμ είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο ατόμων γύρω του.

Προέτρεψε τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις συνοριακές αρχές να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου να συλληφθούν οι ύποπτοι. Παράλληλα, η Ιντερπόλ εξέδωσε δήλωση το Σάββατο καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά μήκος των συνόρων τους, καθώς οι συνεργοί του Αμπντεσλάμ ενδέχεται να προσπαθήσουν να διαφύγουν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον έλεγχο πλαστών διαβατηρίων, καθώς πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα ταυτότητας.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες διατηρούν τον εθνικό συναγερμό στο επίπεδο απειλής 3, που σημαίνει ότι συνεχίζει να υπάρχει μια δυνατή και πραγματική απειλή επίθεσης.

Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια σημαντική επιτυχία, το αντίθετο μάλιστα.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και του Βελγίου μπορεί να έχουν εξάρει το έργο των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά κάποια ερωτήματα παραμένουν, κυρίως για το πως ακριβώς ο Αμπντεσλάμ κατάφερε να κρυφτεί στις Βρυξέλλες για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Η αστυνομική επιχείρηση που συνεχίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσε όμως και εντάσεις στο προάστιο του Molenbeek, όπου και ζει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

Δεν ήταν μόνο η διακοπή της πρόσβασης για τους ντόπιους αλλά, επιπλέον, πολλοί είναι θυμωμένοι για το ότι η γειτονιά έχει χαρακτηριστεί ως ένα γόνιμο έδαφος για την ισλαμιστική βία.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: