«Nein» από Γερμανία για το Χρέος

soibleaftodioikisi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και παρουσίας του Προέδρου των ΗΠΑ Μ.Ομπάμα με την ξενάγηση του στην Ακρόπολη, και φυσικά την ομιλία του στο ίδρυμα Σ.Νιάρχος, όπου πληθώρα ξεχωριστών καλεσμένων της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου αναμένεται να παρευρεθούν προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Πλανητάρχη.

Χρέος στο επίκεντρο

Όπως ήταν φυσιολογικό, η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα περιελάμβανε ως κύριο άξονα το ελληνικό χρέος και τους τρόπους απομείωσής του, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στην ελληνική κυβέρνηση, και από όσα διαρρέουν τις τελευταίες ώρες, είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τις δηλώσεις και την στάση που κράτησε ο Ομπάμα σχετικά με το λεπτό αυτό ζήτημα.

Το γενικότερο κλίμα των δηλώσεων του πλανητάρχη περιστρέφονταν γύρω από το χρέος και την λιτότητα, η οποία και σαφώς θα πρέπει να κλείσει τον κύκλο της και να δώσει την σειρά της στην πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη «ανάπτυξη» που τόσο καρτερικά περιμένει η ελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία στο σύνολο της.

ΝΔ: Μικρή σημασία στα όσα λέει ο Ομπάμα

Αρκετή μουρμούρα, (σε έναν βαθμό δικαιολογημένη) και από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Ομπάμα στις μέχρι στιγμής ομιλίες του. Από την Πειραιώς διαμηνύουν πως σαφώς και υπάρχει ένας άπειρος και ιδιαίτερα ξεχωριστός σεβασμός προς το πρόσωπο ίσως του καλύτερου επικοινωνιακά Προέδρου των Η.Π.Α, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως αυτά που λέει, και ο πολιτικός χρόνος που επιλέγει να τα πει, ίσως και να αποσκοπούν στην αποκατάσταση και εξασφάλιση της μελλοντικής του υστεροφημίας. Αρκετή δόση αλήθειας κρύβεται στα όσα λέγονται στα «πηγαδάκια» αυτά, καθώς τόσο η πολιτική Ομπάμα όσο και τα «πολιτικά του παιδιά» και κληροδοτήματα για τον Τραμπ φαίνεται να έχουν αποτύχει παταγωδώς

Νein από Γερμανία για το Χρέος

Ομολογώ να τονίσω πως η συγκεκριμένη είδηση, η οποία κυκλοφορεί ως «φήμη», αλλά θεωρώ ότι ανταποκρίνεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα πρέπει να ταρακούνησε το Μαξίμου. Στην Γερμανία, λοιπόν, έχουν τα δικά τους προβλήματα, καθώς από την μια ο Σταϊνμάιερ πήγε στην Τουρκία με «θετική ατζέντα και εν τέλει έφυγε με προσβολές» και από την άλλη οι γερμανικές εκλογές, η «σκληρή» αντιπολίτευση από Σόιμπλε και τα σενάρια για την υποψηφιότητα της Μέρκελ συμπληρώνουν ένα καρέ προβλημάτων που δυναμιτίζουν αρκετά το πολιτικό τοπίο στην χώρα.

Όσο αφορά το Χρέος, κύκλοι κοντά στην Καγκελάριο φαίνεται να τονίζουν πως «δεν υπάρχει στο πολιτικό ημερολόγιο καμία απομείωση χρέους».

Με λίγα λόγια, αυτό που μας λένε από το Βερολίνο είναι πως, ακόμη και αν δεχθεί η Γερμανία μια απομείωση του Χρέους της Ελλάδας, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά και μέσα σε μια τριετία σε επαναφορά του προβλήματος στην επιφάνεια.
Επιπροσθέτως, η γερμανική πλευρά τόσο μέσω ανεπίσημων διαρροών όσο και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, πως «επί του συγκεκριμένου θέματος, δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε την σπέκουλα και πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές και με χρονικό ορίζοντα το 2018, εφόσον έχουν τηρηθεί και υλοποιηθεί στο ακέραιο τα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα.»

Θεωρητικά τα όσα έχουν λεχθεί για το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν αρκετά για να αποτελέσουν case study μελλοντικών εξωτερικών πολιτικών, αλλά επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις και μέτρα που οι επιπτώσεις τους θα είναι ορατές σε ανθρώπους και όχι σε νούμερα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί σε όσα λέμε, τάζουμε ή αφήνουμε να υπονοηθούν. Για αυτό οφείλω να αναφέρω πως ακόμη και αν μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να υπάρξει εντός του έτους η απομείωση του ελληνικού χρέους, κάτι τέτοιο δυστυχώς φοβάμαι πως θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός και για να ακριβολογώ Χριστουγεννιάτικης.

Υ.Γ: Εάν κάτι αλλάξει και διαψευσθώ, θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί το λάθος του και θα εξυμνήσει τις εκάστοτε προσπάθειες ενός τέτοιου εθνικού ζητήματος.

Παλαιότερα άρθρα: