Νέο βίντεο του Isis: Καίνε ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο

ISIS burning
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Ένα βίντεο 22 λεπτών δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δείχνει τον συλληφθέντα από τον Δεκέμβριο – όταν και κατερρίφθη το αεροσκάφος του πάνω από τη Συρία – πιλότο από την Ιορδανία, Moaz al-Kasasbeh, να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα κλουβί.

Το αποτρόπαιο βίντεο είναι ταυτόχρονα το πιο βίαιο αλλά και το πιο μακροσκελές που έχει δοθεί στη δημοσιότητα έως τώρα. Γεμάτο με ψηφιακές περικοπές που συνθέτουν τις ενότητές του σε ένα τρεμόπαιγμα των pixels, το βίντεο χρησιμοποιεί τον Kasasbeh προκειμένου να επιτεθεί στην ηγεσία των ΗΠΑ για τη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πριν από την εκτέλεσή του στο βίντεο, ο Kasasbeh εκφράζει την καταδίκη του κατά της Δύσης και της χώρας του, καλώντας τις μητέρες των Ιορδανών πιλότων να αποθαρρύνουν τους γιους τους από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Με ένα μελανιασμένο μάτι σαφώς ορατό στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, ο Kasasbeh εξηγεί λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας της στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους και τις συνεισφορές κάθε χώρας στον αγώνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές των αραβικών κρατών. Ο Kasasbeh αναφέρει επίσης λεπτομερώς τις βάσεις από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις της συμμαχίας εναντίον του Isis.

«Το μήνυμα που απευθύνω προς τους ανθρώπους της Ιορδανίας: να ξέρετε ότι η κυβέρνησή σας είναι ένας πράκτορας των Σιωνιστών», φαίνεται να προσθέτει ο Kasasbeh στο βίντεο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε από το al-Furqan, την υπηρεσία μέσων ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους, και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας, η εκτέλεση γυρίστηκε στις 3 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η δημοσίευση του βίντεο συνέπεσε με την επίσκεψη την Τρίτη στην Ουάσινγκτον του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος ακύρωσε αναπάντεχα εκείνο το ταξίδι και επέστρεψε στη χώρα του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε το βίντεο «μία ακόμη ένδειξη της κακίας και της βαρβαρότητας αυτής της οργάνωσης» και είπε ότι θα χρησιμεύσει για να «εντείνει την επαγρύπνηση και την αποφασιστικότητα από την πλευρά του παγκόσμιου συνασπισμού προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα εξουδετερωθεί και τελικά θα ηττηθεί».

Η Bernadette Meehan, μια εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε σε μια δήλωσή της ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εργάζεται για τη διαπίστωση της αυθεντικότητας του οπτικοακουστικού υλικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ιορδανική κυβέρνηση είχε επιδοθεί σε δημόσιες διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πρότεινε να ανταλλάξει τον Kenji Goto, έναν απαχθέντα δημοσιογράφο, με την Sajida al-Rishawi, η οποία είναι φυλακισμένη στην Ιορδανία για τη συμμετοχή της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005 στο Αμμάν.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ιορδανίας συμφώνησε κατ “αρχήν για μια συμφωνία ανταλλαγής, αλλά απαίτησε επιπλέον την απελευθέρωση του πιλότου. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν όταν το Ισλαμικό Κράτος αρνήθηκε να παράσχει αποδείξεις ότι Kasasbeh ήταν ζωντανός. Είναι πλέον σαφές, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας, ότι ο Kasasbeh είχε ήδη σκοτωθεί – ακόμη και την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Στο βίντεο, τα μέλη του Isis επιλέγουν να παρουσιάσουν την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου ως αντίποινα για τις απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία στη Συρία. Ανοίγει με έναν αφηγητή να περιγράφει το ρόλο της Ιορδανίας στην εν λόγω συμμαχία και την προθυμία της, ως σύμμαχος των ΗΠΑ, να υποστηρίξει τις στρατιωτικές δράσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αφού γίνει λεπτομερής περιγραφή για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συντονίζουν τις εναέριες επιχειρήσεις τους στη Συρία, το βίντεο δείχνει τον πίνακα ελέγχου από ένα F-16, το αεροπλάνο με το οποίο πέταξε ο Kasasbeh, τοποθετημένο μπροστά σε εικόνες καταστροφής , συμπεριλαμβανομένου ενός καμένου λεωφορείου, κι ενός κατεδαφισμένου κτιρίου. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο παρουσιάζεται να στοχεύει ένα βρέφος που κλαίει και φορά μάσκα οξυγόνου πάνω σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Στη συνέχεια του βίντεο εμφανίζεται η εικόνα ενός κατευθυνόμενου βλήματος λέιζερ τύπου AGM-65, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα ευρέως χρησιμοποιούμενα, αμερικανικής κατασκευής, πυρομαχικά. Κατόπιν, κόβει για να δείξει μια σειρά από εικόνες με παιδιά που πάσχουν από εγκαύματα διαφόρων βαθμών.

Καθώς φθάνει στο τέλος, το βίντεο κόβει ξανά και δείχνει του Kasasbeh να περπατά σε μια περιοχή στρωμένη με μπάζα. Με νέες οπτικές περικοπές, εμφανίζονται πτώματα κάτω από τα μπάζα. Το συμπέρασμα που θέλουν να περάσουν προς τα έξω μέσα από αυτές τις βάναυσες εικόνες είναι ότι Kasasbeh βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εγκλήματά του. Αυτός εμφανίζεται στη συνέχεια στην κάμερα κοιτάζοντας ένα κατεστραμμένο κτίριο με μια έκφραση τρόμου. Τριγύρω του είναι παρατεταγμένοι μασκοφόροι μαχητές, οι οποίοι τον κοιτούν με απάθεια. Το αποτρόπαιο τέλος δείχνει τον άτυχο πιλότο να τοποθετείται σε ένα κλουβί και να καίγεται ζωντανός.

Να σημειωθεί ότι νωρίς σήμερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Ιορδανίας εκτέλεσε τη Sajida al-Rishawi, την προαναφερθείσα καμικάζι και τον Ziad Karbouli, δεξί χέρι του νεκρού πλέον επικεφαλής της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, Abu Musab al-Zarqawi, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου.

Πηγές
FP
Reuters
CNN

Παλαιότερα άρθρα: