Νέο σύστημα βοηθά τον Στίβεν Χόκινγκ να επικοινωνεί καλύτερα

hawking
Διαβάστε επίσης

Η Intel παρουσίασε πρόσφατα μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας που δημιούργησε, αντικαθιστώντας το παλαιότερο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Η νέα πλατφόρμα βελτιώνει εντυπωσιακά την ικανότητά του να επικοινωνεί με τον κόσμο. Η παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Μελετώντας τις επιτακτικές ανάγκες του Στίβεν Χόκινγκ και την πολύ ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την τεχνολογία, η Intel έχει δημιουργήσει μια λύση που ονομάζεται ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) και οδηγεί στη βελτίωση της επικοινωνίας με τον κόσμο. Εχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τη βάση ενός σύγχρονου, παραμετροποιήσιμου συστήματος, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι ερευνητές και σχεδιαστές προϊόντων τεχνολογίας, ώστε να ωφελήσουν όσους έχουν νόσο κινητικού νευρώνα (MND) και τετραπληγία.

Ο Στίβεν Χόκινγκ πάσχει από τη νόσο κινητικού νευρώνα που σχετίζεται με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων. Εχει παραλύσει σχεδόν εντελώς και επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας. «Η ιατρική δεν είναι σε θέση να με θεραπεύσει, γι΄ αυτό στηρίζομαι στην τεχνολογία, για να με βοηθήσει να επικοινωνώ και να ζω», είπε ο Βρετανός αστροφυσικός. «Η Intel με υποστηρίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια, επιτρέποντάς μου να κάνω αυτό που αγαπώ κάθε μέρα. Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία πρωτοπορία για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια της επικοινωνίας που υπήρχαν».

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους από τα εργαστήρια της Intel, εργαζόταν για τρία χρόνια με τον Στίβεν Χόκινγκ για να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα επικοινωνιών του, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο ίδιος συνέβαλε στη διαδικασία σχεδιασμού, παρέχοντας τις παρατηρήσεις του σε συνεχή βάση, για να βοηθήσει την Intel να βελτιώνει το σύστημα σε κάθε έκδοσή του.

Κατ” αναλογία με τα μέρη του κινητήρα, τα οποία αλληλεπιδρούν ομαλά για να λειτουργήσει ένα αυτοκίνητο, το περιβάλλον λογισμικού που δημιούργησε η Intel επιτρέπει στις υφιστάμενες και τις νέες τεχνολογίες να λειτουργούν και να συνεργάζονται απροβλημάτιστα. Το αποτέλεσμα: η ταχύτητα δακτυλογράφησης είναι δύο φορές μεγαλύτερη και υπάρχει μια βελτίωση σε επίπεδο 10x για κοινές εργασίες, όπως η ευκολότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη επεξεργασία, διαχείριση και πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η επικοινωνία με e-mail και ο χειρισμός εγγράφων, το άνοιγμα ενός νέου εγγράφου και η αποθήκευση, η επεξεργασία και η εναλλαγή μεταξύ των εργασιών.
Ο αισθητήρας στο μάγουλό του ανιχνεύεται από ένα διακόπτη υπερύθρων, ο οποίος είναι τοποθετημένος στα γυαλιά του και τον βοηθά να επιλέξει ένα χαρακτήρα στον υπολογιστή. Η ενσωμάτωση του λογισμικού από την εταιρεία βρετανικής γλωσσικής τεχνολογίας SwiftKey έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του συστήματος να μαθαίνει από τον Χόκινγκ και να προβλέπει τους επόμενους χαρακτήρες και τις λέξεις, ώστε να χρειάζεται να πληκτρολογήσει λιγότερο από το 20% του συνόλου των χαρακτήρων.

Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στον υπάρχοντα συνθέτη ομιλίας του, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους άλλους μέσω του laptop του. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιήσει μία αναζήτηση στο Web, ο κ. Hawking έπρεπε, έως τώρα, να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο, όπως η έξοδος από το παράθυρο επικοινωνίας του, η πλοήγηση με το ποντίκι για την εκτέλεση του προγράμματος περιήγησης, η πλοήγηση με το ποντίκι και πάλι στη γραμμή αναζήτησης και τέλος, η πληκτρολόγηση του κειμένου αναζήτησης. Το νέο σύστημα αυτοματοποιεί όλα αυτά τα βήματα, για μια απρόσκοπτη και άμεση διαδικασία.

Η τετραπληγία και η νόσος κινητικού νευρώνα επηρεάζουν περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η νόσος κινητικού νευρώνα έχει επιπτώσεις σε εκούσιες δραστηριότητες των μυών, όπως η ομιλία, το περπάτημα, η κατάποση και η γενική κίνηση του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί όξυνση της αναπηρίας και τελικά θάνατο.
Η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Intel μπορεί να παραμετροποιηθεί και να μετασχηματιστεί για να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χρήστες. Το σύστημα που δημιούργησε η Intel είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον λογισμικού για τους ερευνητές και τους σχεδιαστές τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες λύσεις, που ενεργοποιούνται με την αφή, το άνοιγμα/κλείσιμο των ματιών, τις κινήσεις των φρυδιών ή άλλους τρόπους εισαγωγής για την επικοινωνία με το χρήστη.

Καθιστώντας την πλατφόρμα προσβάσιμη και δωρεάν, η Intel και ο Στίβεν Χόκινγκ οραματίζονται ότι κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας που εστιάζουν στη διάγνωση, την πρόβλεψη εισαγωγής κειμένου, την αντίληψη του περιβάλλοντος περιεχομένου και το σχεδιασμό της επικοινωνίας με τους χρήστες, θα βασιστούν σε αυτή και θα προσφέρουν νέες, βελτιωμένες λύσεις.

Παλαιότερα άρθρα: