Νέοι βομβαρδισμοί αμάχων στην Υεμένη

yemeni
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένας εναέριος βομβαρδισμός από μαχητικά αεροπλάνα του υπό Σαουδική ηγεσία συνασπισμού, ο οποίος εικάζεται ότι είχε στόχο ένα εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών, σκότωσε 36 πολίτες που εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Χαγιά, την Κυριακή.

Σε μια άλλη αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα Σαναά, οι κάτοικοι δήλωσαν πως τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βόμβα χτύπησε το σπίτι τους κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα της πόλης.

Αυτές ήταν οι τελευταίες επιθέσεις της αεροπορικής εκστρατείας που ξεκίνησε το Μάρτιο από μια συμμαχία που αποτελείται κυρίως από τα αραβικά κράτη του Κόλπου για τη στήριξη της εξόριστης κυβέρνησης στον αγώνα της κατά των δυνάμεων των Χούθι, συμμάχων του Ιράν.

«Η διαδικασία της ανάκτησης των θυμάτων έχει περατωθεί. Τα πτώματα των 36 εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν καμένοι ή τεμαχισμένοι, ανασύρθηκαν μετά από μια αεροπορική επιδρομή που χτύπησε το εργοστάσιο το πρωί», δήλωσε τηλεφωνικά ο κάτοικος Ίσα Αχμέντ στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Ταξίαρχος Αχμέντ Ασέρι αρνήθηκε το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί είχαν χτυπήσει μη στρατιωτικό στόχο, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια τοποθεσία που χρησιμοποιείται από τους Χούθι προκειμένου να κατασκευάζουν αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές και να εκπαιδεύουν Αφρικανούς μετανάστες τους οποίους έχουν εξοπλίσει δια του εξαναγκασμού.

«Λάβαμε πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη θέση και επιτεθήκαμε. Δεν επρόκειτο για ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης», είπε.

Κατηγόρησε τους Χούθι ότι χρησιμοποιούν Αφρικανούς μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στην Υεμένη μετά την άφιξή τους από θαλάσσης πριν από τον πόλεμο με την ελπίδα να διασχίσουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και να βρουν δουλειά στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία, οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεσή της αυτό το μήνα ανέφερε ότι η συνασπισμένη εκστρατεία βομβαρδισμών έχει δημιουργήσει ένα «αιματηρό μονοπάτι αμάχων» που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Παλαιότερα άρθρα: