Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

8esmoi_ath
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνει το μενού της σημερινής ημέρας, καθώς το μεσημέρι ξεκινούν και επίσημα οι συνομιλίες με τους Θεσμούς.
Πηγές στο Υπουργείο, κάνουν λόγο για δύσκολες συζητήσεις με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση τους σε διάστημα 3-4 μηνών.

«Ορεκτικό»

Το πρώτο πιάτο, αναμένεται να περιλαμβάνει μία ανασκόπηση από πλευράς των εταίρων μας για την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα 15 προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί.

Προαπαιτούμενα, που εν γνώση μας είχαν τοποθετηθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, με σκοπό να κλείσει και τυπικά το ξεκλείδωμα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση αυτής της πρώτης γεύσης «αίματος» μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι και την προσεχή Κυριακή.

Ευχές για αναίμακτες διαδικασίες

Ευχή όλων μέσα στην Ελληνική αντιπροσωπεία είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν χωρίς παρατράγουδα και επιπλοκές, έτσι ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Έτσι και υπό αυτό το πρίσμα, προσδοκούν στην κυβέρνηση να υπάρξει ένα θετικό κλίμα αποτίμησης μεταξύ των δανειστών μας, προκειμένου να μπορέσει να συνταχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκθεση βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας και να εισέλθει εκ νέου ζεστό χρήμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους.

Σε αυτό το σημείο θεωρώ σωστό να αναφέρουμε πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος από το ποσό της δόσης αναμένεται να δοθεί για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που τόσο στεγνά τους έχει στραγγίξει τους τελευταίους μήνες.

Το επόμενο ραντεβού

«Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται», αναφέρει η παροιμία και ίσως αυτό να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και οι 2 πλευρές και για αυτό ανανέωσαν το ραντεβού τους, λογικά μετά την πάροδο των εξής γεγονότων:

α) Ολοκλήρωση πρώτου γύρου συζητήσεων
β) Διαρροές για επικείμενη συνάντηση μετά και την Σύνοδο του ΔΝΤ (7-9 Οκτ)
γ) 10 Οκτ, ίσως η τελική ημέρα που θα οριστικοποιηθεί η επιστροφή ή μη των δανειστών, έπειτα και από το προγραμματισμένο Eurogroup

Συνολικά, τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:

-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
-Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
-Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
-Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
-Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
-Η μεταφορά στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
-Η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
-Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.
-Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
-Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
-Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
-Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
-Ο διορισμός του Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.
-Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
-Τα μέτρα και η νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Συμπέρασμα: Πρόκειται για έναν πολύ καυτό φθινόπωρο το οποίο αναμένεται να βρει την κυβέρνηση απροετοίμαστη σε πολλά ζητήματα, καθώς να θυμίσουμε ότι μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε μόνο 2 από τα 15 συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, γεγονός που τοποθετεί την χώρα μας εκ νέου σε δυσμενή θέση διαπραγμάτευσης.

Και αυτό διότι θα δώσουμε την ευκαιρία για μία ακόμη φορά στους επικριτές μας εκ Βορρά ορμόμενους να μας χτυπήσουν ανελέητα με προκλητικά δημοσιεύματα, ειρωνείες και πολιτικούς σχολιασμούς που άνευ ποιότητας όπου θεωρώ ότι δεν αξίζουν σε μία χώρα του βεληνεκούς και της ιστορίας της Ελλάδας.

Για αυτό εκεί στο Μαξίμου, πάρτε το απόφαση, στρωθείτε στην δουλεία αφήστε τα επικοινωνιακά τρικ και τις κωλοτούμπες δημοσιογραφικής φύσεως και εφαρμόστε αυτό που ψηφίσατε, δίχως να σκέπτεστε για το πολιτικό κόστος που θα ακολουθήσει. Διότι, όπως ανέφερε και ο Α.Τσίπρας, ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας κρίνει ούτως η άλλως, το ζήτημα είναι να γλιτώσετε τα λαικα-ποινικά δικαστήρια, στα οποία δυστυχώς βαδίζετε προς ολοταχώς.

Παλαιότερα άρθρα: