Νίκος Νικολόπουλος: Ο Κώστας Καραμανλής δεν πρόλαβε…

edito_5_8
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Η προσπάθειά του να τιθασεύσει τον αχαλίνωτο και παράνομο πλουτισμό των νταβατζήδων έμεινε ημιτελής, στα όρια του «βασικού μετόχου». Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν οι «βασικοί μέτοχοι», βασικοί κατηγορούμενοι! Τώρα, που στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι πάνω στο τραπέζι της τα φευγάτα δισεκατομμύρια ευρώ μιας πρωτοφανούς λεηλασίας, που οδήγησε τη χώρα στα «αιμοσταγή» μνημόνια και πολλές κοινωνικές τάξεις στην ανασφάλεια, τη φτωχοποίηση και την απελπισία.

Τώρα, πια υπάρχει πληθώρα τεκμηρίων. Ένα ολόκληρο «πέλαγος» θαλασσοδανείων, που έχει πνίξει την Ελληνική οικονομία κι έχει ανατρέχει –προς το χείριστο- τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής έχω φρίξει. Έφριξα – αναφέρομαι στην πιο πρόσφατη κατάθεση- από τον κυνισμό, αλλά και την αφοπλιστική παραδοχή του κ. Φώτη Μπόμπολα, ότι στα προμνημονιακά χρόνια οι διαπλεκόμενοι έπαιρναν δάνεια χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις. Άνευ υπογραφών, άνευ δεσμεύσεων, με ένα τηλεφώνημα, με τα αυτοκίνητα της χρηματοαποστολής των τραπεζών μεταφέρονταν, τρόπος του λέγειν «τα …pampers» στις επιχειρήσεις και τα σπίτια των νταβατζήδων!

Ωχριούν τα pampers του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, μπροστά στη διασπάθιση και υφαρπαγή δισεκατομμυρίων ευρώ, από το ληστρικό, τριγωνικό σύστημα τραπεζών, διαπλεκόμενων και ΜΜΕ, με τα κόμματα, ιδίως της εξουσίας, να φυλάνε… τσίλιες.

«Δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας». Ήταν, ωστόσο, καλά στεγανοποιημένο το σύστημα της συγκάλυψης. Δεν ήταν, άλλωστε και ολόθερμη και ομόψυχη η πολιτική βούληση για να πεταχθούν τα κατά συρροή οικονομικά εγκλήματα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και κάπως έτσι σήμερα η χώρα και οι πολίτες της, μετά φόβου και τρόμου, διέρχονται από το ναρκοπέδιο της χρεοκοπίας.

Τώρα όμως, υπάρχει φως. Το έχει ανάψει η βούληση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και θέλω να πιστεύω και η βούληση της Κυβέρνησης. Οι εργασίες της επιτροπής είναι ουσιαστικές. Έχουμε συλλέξει ατράνταχτα στοιχεία για το πάρτι δισεκατομμυρίων και ξέρουμε πολλούς από τους συμμετέχοντες, που έχουν ενθυλακώσει τεράστια ποσά και μέχρι τώρα δεν έδιναν λογαριασμό. Δίνουν, πλέον στην Επιτροπή έστω και με το «τσιγκέλι».

Οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εκθέσεις ξένων ανεξάρτητων οίκων, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις φέρονται με «κομψότητα» στους εμπλεκόμενους, με έχουν πείσει ότι πρέπει να δοθεί ποινική μορφή στην έρευνα της Βουλής.

Φρονώ ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει το λόγο. Τα στοιχεία είναι πολλά και συνταρακτικά, κάτι περισσότερο από «αποχρώσεις ενδείξεις». Η ποινική διερεύνηση προκύπτει ως επιτακτικό αίτημα και αδήριτη υποχρέωση όλων μας.

Συγκροτημένες ομάδες διέπραξαν, κατ΄ εμέ οικονομικά εγκλήματα. Οι ομάδες αυτές ξέπλυναν βρόμικο χρήμα μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, πολλές από τις οποίες σήμερα έχουν εντοπισθεί. Τα θαλασσοδάνεια στους νταβατζήδες ήταν ο κανόνας και η νομιμότητα των τραπεζικών διαδικασιών οι εξαιρέσεις. Ηχηρά ονοματεπώνυμα βρίσκονται πίσω από τους δωροδοκούντες και τους δωρολήπτες. Στελέχη τραπεζών είναι, τραπεζοθρεμμένοι επιχειρηματίες, στελέχη «πλυντηρίων» της ενημέρωσης και πολιτικοί βεβαίως-βεβαίως.

Τούτη είναι η ώρα να ξεμπερδέψει ο τόπος με το σάπιο κατεστημένο της τελευταίας τριακονταετίας. Τώρα, που στριμώχνονται όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Όχι, για να φύγουν τα παλαιά «μαυρισμένα τζάκια» και να τοποθετήσουμε νέα στη θέση τους. Η Ελλάδα της άνοιξης δεν χρειάζεται να ανάβει… τζάκι.

Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη μπει νέο πλαίσιο στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πλάνου, με το βλέμμα, όμως στη φτώχεια και την ανακούφιση των αδυνάτων. Με ξετρύπωμα των κλεμμένων. Με παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Χωρίς το κράτος να τρέφει το άπληστο και «βρώμικο» εσμό των νταβατζήδων.

Νέο καθαρό «παιχνίδι». Με νέους παίκτες, μιας νέας αντίληψης και νοοτροπίας για το μέλλον και το συμφέρον της χώρας και με όσους από τους παλαιότερους δεν προκάλεσαν και δεν κατέκλεψαν τον ιδρώτα και το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Αυτό είναι το χρέος μας, η έμπρακτη συγγνώμη μας για την περιπέτεια που βιώνουν οι απλοί συνέλληνες της καθημερινότητας, αυτή είναι και η επιβεβλημένη διαδικασία που θα οδηγήσει το πολιτικό σύστημα στην αυτοκάθαρση.

Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Παλαιότερα άρθρα: