Το πολυνομοσχέδιο και η επίθεση του Κ. Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση

tsip_mitso_mnimonio
Διαβάστε επίσης

Αρκετά πιο βαρύς του αρχικώς εκτιμώμενου ο «λογαριασμός» του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το Σάββατο στην Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδος.

Ο υπό ψήφιση φασιστικός νόμος για την τριετία 2019-2021, περιλαμβάνει μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 3,6 δισεκ. ευρώ. Αν προστεθεί μάλιστα σε αυτά και το πακέτο του 2018 τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση συμφώνησε να ληφθούν μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 24 δις ευρώ από το 2015 μέχρι και το 2021.
 Η κυβέρνηση θα περικόψει 2,5 δις ευρώ από κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019 και 1,9 δις ευρώ από το αφορολόγητο που πέφτει στα 5.700 ευρώ, περίπου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και τα φορολογικά αντίμετρα που θα εφαρμοσθούν το 2020 σε περίπτωση επίτευξης των στόχων. Το ν/σ, που μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα προσεγγίζει τις 1000 σελίδες, προβλέπει ακόμη τη ρύθμιση για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειριστούν την αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων, τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο μεταξύ άλλων του ΟΑΣΑ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό, την πώληση του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του έτους, το άνοιγμα των οδικών μεταφορών και την εφαρμογή του πρώτου κύματος κινητικότητας το Σεπτέμβριο.

«Όλο αυτό το πακέτο δεν έρχεται χωρίς αντισταθμίσματα, χωρίς μάλιστα ισχυρά πολιτικά αντισταθμίσματα. Και δεν μιλάω μόνο για τα αντίμετρα, αλλά μιλάω για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ή οι εξοικονομήσεις που θα γίνουν από τον Προϋπολογισμό μετά το 2019, δηλαδή από 1/1/2019, έρχονται ως προϋπόθεση για να ανοίξει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πράγμα που, όπως ξέρετε, ανοίγει την πόρτα και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», δήλωσε στο μεταξύ στον Αθήνα 9,84 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακοπουλος.

Βεβαίως, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπάρχει μια εξοικονόμηση δαπάνης 1% από το συνταξιοδοτικό. «Για το 2019 μιλάμε έτσι; Για ενάμιση χρόνο από τώρα. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και μία αύξηση κοινωνικών δαπανών, αντίστοιχου ύψους, 1,8 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, με επιδοτήσεις ενοικίου, με αύξηση επιδομάτων για το πρώτο, δεύτερο παιδί και τρίτο παιδί, με μείωση έως και μηδενισμό της συμμετοχής στα φάρμακα, με ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών».
 Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει ενίσχυση και σε μεγάλα τμήματα των συνταξιούχων, που είναι πιθανόν να πληγούν από την εξοικονόμηση αυτή, αλλά, κυρίως, είναι προσανατολισμένο το πρόγραμμα των αντιμέτρων και στη νέα γενιά.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ ευρώ νέα μέτρα, που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Δευτέρα, θα μιλήσει στο Λονδίνο για τον λαϊκισμό και την οικονομία, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 16ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, στο London School of Economics, με θέμα: «Defeating populism, defending the truth and unleashing the potential of the Greek economy».

Χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν προγραμματισμένο να συνομιλήσει με νέους της χώρας μας, που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, για το πρόβλημα του brain drain.

Παλαιότερα άρθρα: