Νταβούτογλου: «Η μαριονέτα του Ερντογάν» σε νέα στρατηγική κατά του ISIS

ahmet-davoudoglou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Νταβούτογλου, με ανανεωμένη την ισχύ του ως πρωθυπουργός τάσσεται ανοιχτά σε νέα συνέντευξή του υπέρ της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό, κάτι που θα δώσει στον Ερντογάν ως πρόεδρο, υπερεξουσίες, οι οποίες θα φύγουν από τα χέρια του Νταβούτογλου.

Το τρέχον σύστημα προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό, δήλωσε ο ίδιος και κάλεσε για την εισαγωγή ενός εκτελεστικού προεδρικού συστήματος στη βάση μιας ισορροπημένης διάκρισης των εξουσιών.

Προανήγγειλε επίσης μία μεγάλη σειρά μεταρρυθμίσεων για το επόμενο εξάμηνο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα του πολέμου κατά των τζιχαντιστών, ενώ σημείωσε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την ανάγκη για μια νέα στρατηγική απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Συρία, από αέρος και ξηράς. Ο ίδιος δεν κατονόμασε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι απειλές.

Προφανώς η «μαριονέτα του Ερντογάν» όπως αποκαλούν στην Τουρκία τον Εχμέτ Νταβούτογλου, στέλνει μήνυμα κρατώντας ψηλά το ήθος και το ύφος της κυβέρνησής του όσον αφορά το εύθραυστο εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες, κυρίως Κούρδους αλλά και τους Ρώσους που επιχειρούν εντός του Συριακού εναέριου χώρου.

Πάντως φαίνεται ότι τελικά όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο Ερντογάν. Ισχυροποίηση της εξουσίας του στο εσωτερικό και καταστολή οποιασδήποτε διαφωνίας, ανάδειξη της Τουρκίας σε στρατηγικό παίχτη στο Συριακό με πολλαπλή ατζέντα.

Παλαιότερα άρθρα: