Ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη

tsi_strasb
Διαβάστε επίσης

Η παρουσία του πρωθυπουργού και φέτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου η προετοιμασία είναι πυρετώδης.

Με δεδομένες τις παρουσίες κορυφαίων ηγετών από όλο τον κόσμο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα βρει στον δρόμο της η χώρα μας, έχοντας ήδη μια πρώτη εικόνα των πραγμάτων από τις επαφές που θα έχει λίγες ημέρες πριν.

Την ατζέντα των εργασιών, πέρα από το προσφυγικό που θα κατέχει κυρίαρχη θέση, αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το πρόγραμμα:

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρώτο σχεδιασμό που έχει γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στην Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο «οικοδεσπότης» Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτήν την συνάντηση θα συμπροεδρεύσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λόγω του μείζονα ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Την επόμενη ημέρα, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στη Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και στις δυο συνεδριάσεις στην Αμερικανική μεγαλούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως συμβαίνει σε κάθε ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, έτσι και στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει η ελληνική αποστολή στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ.

Πέρυσι ο πρωθυπουργός, στο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, είχε την ευκαιρία στην τρίλεπτη συνάντηση που είχε μαζί του να θέσει ​το αίτημα για αμερικανική στήριξη και δέσμευση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Δεν θεωρείται απίθανο να πραγματοποιηθεί νέο τετ α τετ των δυο ανδρών και φέτος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχουν κρατήσει το μήνυμα που μετέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, πως η Ουάσιγκτον παραμένει σύμμαχος της Αθήνας, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μια ενδεχόμενη συνάντηση των δυο ηγετών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τις νέες συνθήκες στις οποίες «βαδίζει» το προσφυγικό μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Παλαιότερα άρθρα: