Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών

la_celle
Διαβάστε επίσης

Στο κάστρο της «La Celle Saint – Cloud» στα περίχωρα του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς το Ματέο Ρέντσι λόγω του φονικού σεισμού στην Ιταλία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Παρίσι συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών υποθέσεων του γραφείου του Τάκη Παυλόπουλο.

Το πεδίο της οικονομίας, το προσφυγικό, το brexit και η τρομοκρατία έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Γηραία Ήπειρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, επιχειρεί ένα άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας βλέποντας πως το έδαφος και οι συνθήκες είναι πολύ πιο «ώριμες» και ευνοϊκές στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό της χώρας.

Αντικείμενο του πρωινού ραντεβού σήμερα στην Γαλλία είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Εκτός από την εκτενή συζήτηση που θα γίνει για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο επίπεδο των δημοσιονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός είναι η εξαίρεση μιας σειράς δαπανών από το έλλειμμα του κράτους, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος του ΕΣΚ Τζιάνι Πιτέλα.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως αυτής της συνάντησης θα ακολουθήσει το ραντεβού των ηγετών του νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Παλαιότερα άρθρα: