Ο αμφιλεγόμενος Duterte επιδοκιμάζει την έλευση μεταναστών στις Φιλιππίνες

Duterte
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, επιτέθηκε κατά της «υποκρισίας» της Δύσης στο κλείσιμο των συνόρων έναντι της μαζικής εξόδου των προσφύγων που, όπως είπε, θα καλωσόριζε στη χώρα του.

Κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το Al Jazeera, ο Duterte απάντησε στις κριτικές που έχει δεχτεί για τον θανατηφόρο πόλεμο κατά των ναρκωτικών και καταφέρθηκε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τον «εκφοβισμό» στον οποίο έχει βρεθεί στόχος.

Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και είπε ότι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η «μισαλλοδοξία είναι πολύ ζωντανή» και όπου η αστυνομία σκοτώνει αθώους ανθρώπους, όχι εμπόρους ναρκωτικών.

Στη γεμάτη με ύβρεις συνέντευξη, ο 71χρονος ηγέτης μίλησε με θερμά λόγια για το Πεκίνο και τη Μόσχα, περιγράφοντας τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, ως ένα πολύ ευγενικό πρόσωπο και τον Vladimir Putin Βλαντιμίρ ως έναν ειλικρινή άνθρωπο.

Σχολιάζοντας την μαζική μετακίνηση προσφύγων που μαστίζει την Ευρώπη, ο Duterte είπε ότι οι δυτικές χώρες απογοήτευσαν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ότι οι Φιλιππίνες, μια αναπτυσσόμενη χώρα 100 εκατομμυρίων, είναι πρόθυμη να τους δεχτεί. «Μπορούν πάντα να έρθουν εδώ, και θα είναι ευπρόσδεκτοι, μέχρι να συμπληρωθεί ένα ανώτατο όριο», είπε συγεκριμένα.

Από τότε που εξελέγη τον Μάιο, ο Duterte έχει προκαλέσει έκπληξη στις Φιλιππίνες πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά αποδοχής και δημοφιλίας, παρά την εχθρότητα του προς τη «σύμμαχο» Αμερική και την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών που έχει ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο περισσότερων από 2.400 ανθρώπων.

Πολλοί από τους θανάτους προήλθαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων για τη σύλληψη υπόπτων, αλλά ορισμένοι από αυτούς πιστεύεται ότι είναι έργο ατόμων που δεν ανήκουν στις αστυνομικές δυνάμεις ή άλλη επίσημη αρχή.

Ο Duterte από την πλευρά του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για το μεγάλο κύμα ανεξιχνίαστων δολοφονιών, καθώς και για το ότι ένοπλοι έχουν προσληφθεί από τις αρχές για τη διεξαγωγή στοχευμένων χτυπημάτων.

Εντούτοις, ανέφερε ότι θα έπαιρνε το νόμο στα χέρια του αν τα μέλη της οικογένειάς του δολοφονούνταν, λέγοντας, «θα σκότωνα».

Ερωτηθείς αν αυτό σήμαινε ότι εναθαρρύνει την αυτοδικία, απάντησε: «Ναι την ενθαρρύνω, είναι λάθος;» Παράλληλα, δήλωσε «τσαντισμένος» με την κριτική που του ασκείται από τη Δύση για την καταστολή των διακινητών ναρκωτικών.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: