Ο Άνθιμος δεν καταβαίνει στις εκλογές, όμως δίνει προεκλογικές ομιλίες

mhtropoliths an8imos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Για άλλους η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το άντρο του Μαμωνά. Ωστόσο για το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο η παραμονή μας σε αυτή είναι «θέμα εθνικό, υπάρξεως, ιστορίας» αφού όπως ο ίδιος ανέλυσε από άμβωνος στο ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κράτη-μέλη της ΕΕ είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και σε λίγο τα Σκόπια. «Είναι δυνατόν να είμαστε έξω εμείς;».

Φυσικά του διαφεύγει ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε ετέθη στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά το μόνο που έχει τεθεί ως η ύστατη σύγκρουση με τους εταίρους είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη. Αυτά όμως είναι μάλλον λεπτομέρειες για τον προεκλογικό Άνθιμο που φέρνει την καταστροφολογία ενάντια του ΣΥΡΙΖΑ σε εντελώς νέο επίπεδο εκφράζοντας το φόβο ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα προσπαθήσει «να μας πάρει τις εκκλησίες».

Και όλα αυτά φυσικά στο κυριακάτικο κήρυγμα και όχι σε κάποια συνέντευξη που ο ταλαίπωρος πιστός θα είχε την επιλογή να διαβάσει ή να παρακάμψει. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε κάποια δήλωση, κάποιου στελέχους, κάποιου κινήματος, κάπου, κάποτε, χωρίς να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, που ανέφερε ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα δημεύσει την περιουσία της Εκκλησίας. Αναφορικά ο ίδιος σχολίασε: «Αυτή είναι η επιδίωξή τους; Είναι σκέψη δημιουργική για το λαό μας; Και πως θα την πάρεις; Δική σου είναι ή του πατέρα σου; Και πως θα την πάρεις αφού ήδη την έχουν πάρει όλη και δεν έχει άλλη; Θέλετε να πάρετε τις εκκλησίες μας; Δε θα το καταφέρετε ποτέ.»

Κάτι η δήλωση Σαμαρά που αναφέρθηκε στη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας για να κερδίσει τις εκλογές, κάτι οι απουσιολόγοι της πρωτοχρονιάτικης δοξολογίας Άδωνης Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης που έβαλαν απουσία στη Ρένα Δούρου, με τον πρώτο να αναρωτιέται αγανακτισμένος αν η περιφερειάρχης έχει «πρόβλημα με την εκκλησία», υποθέτω ότι έκαναν τον επίσκοπο Θεσσαλονίκης να πάρει τη σκυτάλη σε έναν προεκλογικό αγώνα που έχει χάσει κάθε ποιότητα πολιτικού διαλόγου, πριν καλά καλά αρχίσει.

Ο επίσκοπος απέστειλε έκκληση «να κάνουμε προσευχή ώστε να μείνουμε μαζί με τα υπόλοιπα κράτη στον ευρωπαϊκό χώρο, γιατί αλλιώς δεν ξέρω κι εγώ τι μπορεί να συμβεί. Θα μείνουμε στην Ευρώπη, γιατί αυτό θέλει ο λαός, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα κυβερνήσει». Για την έλλειψη πολιτικής αξιοπρέπειας ο μόνος αρμόδιος να εγκαλέσει τους πολιτικούς είναι ο κόσμος που τους ψηφίζει. Όμως τι γίνεται για όσους ντροπιάζουν τη χριστιανική πίστη από θέσεις θεσμικές; Είτε με δηλώσεις για άμεση απομάκρυνση των Σύριων προσφύγων από την πλατεία συντάγματος αφού προσβάλλουν το πνεύμα των Χριστουγέννων που είναι ο ανέμελος καταναλωτισμός ή ακόμη περισσότερο με απουσιολόγια για τις ιερές ακολουθίες.

Παλαιότερα άρθρα: