Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποδοκιμάζει την Ιρανική ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα των μελών του

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν. Στο πλαίσιο συνάντησης στο Κάιρο την Κυριακή, οι υπουργοί εξωτερικών των 22 κρατών-μελών του οργανισμού εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών του. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το Ιράν ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ευρύτερες αντιδράσεις στο μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελ Αράμπυ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θέτουμε την ευθύνη για αυτή την επίθεση στο Ιράν, εξαιτίας της εκ μέρους του παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων της Γενεύης σχετικά με την προστασία των διπλωματικών αποστολών. Ταυτόχρονα το Ιράν θεωρείται επίσης υπεύθυνο για τυχόν επικίνδυνες επιπτώσεις αυτής της επίθεσης».

Θυμίζουμε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του κύριου σουνιτικού μουσουλμανικού κράτους της Μέσης Ανατολής, και του σιιτικού μουσουλμανικού Ιράν, έφτασε σε κρίσιμο σημείο, όταν το Ριάντ εκτέλεσε τον σιίτη κληρικό Νιμρ αλ-Νιμρ στις 2 Ιανουαρίου 2016.

Καθώς τα νέα της εκτέλεσης εξαπλώνονταν, εξοργισμένοι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Το Ριάντ απάντησε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και με παύση εμπορικών σχέσεων αλλά και πτήσεων προς και από το Ιράν.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αλσαγέντ Μαχλόφ δεν προβλέπεται όλα τα αραβικά έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά του Ριάντ.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση στις σχέσεις με ορισμένες αραβικές χώρες. Μεταξύ των αραβικών κρατών, οι πολιτικές στάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ιρανικές παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο είναι διαφορετικές και ποικίλες,», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ισχυρίζεται ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί αυτή την αλληλουχία γεγονότων προκειμένου να βλάψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Το Ριάντ βέβαια το αρνείται. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ επανέλαβε την «υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς τη συριακή αντιπολίτευση και τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης» στη χώρα.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Σταφάν ντε Μιστούρα, συμμετείχε από την πλευρά του σε συνομιλίες τόσο στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι η διπλωματική κρίση δεν θα βλάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ζήτημα της Συρίας. Τις ίδιες εγγυήσεις πήρα και από το Ιράν», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο ντε Μιστούρα παραδέχθηκε ότι η διακοπή των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή εργασιών του πριν από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στις δύο χώρες. Ωστόσο, λίγο μετά τη συνάντησή του με το Ζαρίφ είπε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης για τη Συρία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου θα «ξεκινήσουν με τη σωστή ατμόσφαιρα».

Πηγές
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: