Ο Έντι Ράμα προαναγγέλλει δικαστικές προσφυγές από Τσάμηδες για περιουσιακά

enti-rama
Διαβάστε επίσης

Μια διαφορετική, εξίσου όμως επικίνδυνη, προσέγγιση στο αποκαλούμενο θέμα των Τσάμηδων κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αρχικά μεν ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση εκ μέρους της χώρας του για τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί».

Ταυτοχρόνως, όμως, ουσιαστικά προαναγγέλλει δικαστικές προσφυγές για περιουσιακά θέματα, υποστηρίζοντας: «Για εμάς εδώ στην Αλβανία υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτε ευρύτερο … Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» αναρωτιέται ο Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο κυβερνήσεις είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε