Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τηρεί ερμητική σιωπή μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

euklidis-tsakalatos
Διαβάστε επίσης

Καμία δήλωση, κανένα σχόλιο από τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τις αποκαλύψεις του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον προκάλεσαν να απαντήσει σχετικά με όσα υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μην απαντήσει.

«Πρέπει να απαντήσετε για τη “βόμβα” που έριξε ο κ. Βαρουφάκης (περί plan x, νομισματοκοπείο κλπ.)», τον παρότρυνε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς, όπως είπε, «τίθενται διάφορα ζητήματα με πρώτο: ποιος τα ήξερε αυτά τα πράγματα -και εσείς δεν ήσασταν μακριά από το στενό πυρήνα της διαπραγμάτευσης».

«Δεν μπορεί να μην απαντώνται όλα αυτά αλλά μόνο κύκλοι της κυβέρνησης να λένε ότι κρίθηκε για τις επιλογές του ο κ. Βαρουφάκης», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα ο κ. Βαρουφάκη», ενώ σημείωσε πως σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη τα στικάκια από τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup ήταν «εις γνώση του πρωθυπουργού και του στενού επιτελείου που περιλαμβάνει και εσάς». «Το θεωρείτε νορμάλ να ηχογραφεί κανείς τα Eurogroup κα να δίνει στικάκια στη στενή ομάδα; Εσείς πιστεύω δεν ηχογραφείτε το Eurogroup…», είπε στον υπουργό Οικονομικών η κυρία Ασημακοπούλου.

«Τα στικάκια είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείς για να ηχογραφείς σημαντικές συνεδριάσεις παρά για να αποκρύβεις λίστες Λαγκάρντ κτλ. και να τις βάζεις στα συρτάρια», έσπευσε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μ. Μπαλαούρας.

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης επισημαίνοντας πως τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης «διαμορφώνουν έναν καμβά που πρέπει να εξεταστεί», ενώ ρώτησε τον προεδρεύοντα: «Δεν θέλετε να ξέρετε αν αυτά που λέει και εμπλέκουν τον πρωθυπουργό και όχι την Μαρία την Πενταγιώτισσα, ισχύουν;». Ο κ. Μπαλαούρας του απάντησε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο εξέταζε όλες τις πιθανότητες εξόδου από την κρίση άρα και plan c και plan d και ό,τι θέλετε…». «Αλίμονο να μην έχει έναν ορίζοντα πώς θα κινηθεί», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠαΣοΚ Ι. Μανιάτη ο οποίος του είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι σας ξέφυγε (ότι υπήρχαν διάφορα εναλλακτικά σχέδια), διότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε ότι σχεδιάστηκε στο Μαξίμου ο ανασχεδιασμός του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας».

«Ή δεν θέλετε να παρακολουθήσετε ή επίτηδες διαστρεβλώνετε», του απάντησε ο κ. Μπαλαούρας διευκρινίζοντας ότι αυτό που είπε δεν ήταν ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο αναπροσανατολισμού της στρατηγικής της χώρας, αλλά ότι έπρεπε να έχει εναλλακτικά σχέδια «για να αποφύγει το στραγγάλισμα που επέβαλλαν οι δανειστές». «Μια σοβαρή κυβέρνηση και plan c και plan d και οποιοδήποτε plan θα έχει για να μπορέσει να βγάλει την θηλιά των δανειστών», σημείωσε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ αλλά με όρους που διεκδικήσαμε».

Αναφερθείς στο θέμα Βαρουφάκη, ο κ. Μανιάτης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πώς φθάσαμε στα μνημόνια (περίοδος 2000-2015). «Είναι οδυνηρό να μην απαντά η κυβέρνηση στον άνθρωπο που αποφάσισε για το μέλλον της Ελλάδας. Απαιτείται ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του, να μας πει ποια από αυτά είναι αλήθεια και ποια είναι ψέματα», τόνισε, ενώ σχετικά με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή είπε ότι «με αδημονία περιμένουμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ».

Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης κάλεσε και αυτός την κυβέρνηση να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, «ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να αφήσει ανοιχτούς υπαινιγμούς ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση όταν λάμβανε τις αποφάσεις του λόγω της φυσικής του κατάστασης», όπως είπε.

(πληροφορίες από tovima.gr)

Παλαιότερα άρθρα: