Ο γιος του Μπιν Λάντεν απειλεί με εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ

bin_son
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο γιος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, απείλησε με εκδίκηση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δολοφονία του πατέρα του, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Ο Χαμζά Μπιν Λάντεν υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα της τζιχαντικής ομάδας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην 21 λεπτών ομιλία του με τίτλο «Είμαστε όλοι Οσάμα».

«Θα συνεχίσουμε να σας στοχεύουμε και να σας χτυπούμε στη χώρα σας αλλά και εκτός αυτής, ως απάντηση στην καταπίεση που έχετε επιβάλει στους λαούς της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας και των υπόλοιπων μουσουλμανικών εδαφών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την καταπίεση σας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χαμζά.

«Όσο για την εκδίκηση για το ισλαμικό έθνος του Σείχ Οσάμα, δεν είναι εκδίκηση για τον Οσάμα ως άτομο, αλλά είναι εκδίκηση για εκείνους που υπερασπίζονται το Ισλάμ», συνεχίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν από Αμερικανούς κομάντο το 2011, σε ένα σημαντικό πλήγμα απέναντι στη τζιχαντική ομάδα της Αλ Κάιντα, που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Έγγραφα που ανακτήθηκαν από το κρυσφήγετο του Μπιν Λάντεν και δημοσιεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο έτος, αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του προσπάθησαν να φέρουν σε επαφή τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με τον Χαμζά, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ “οίκον περιορισμό στο Ιράν.

Ο Χαμζά, πλέον στα είκοσι πέντε του χρόνια, ήταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε κάποιο χρόνο μαζί του στο Πακιστάν, αφότου η αμερικανική εισβολή ώθησε σε μεγάλο βαθμό την ανώτερη ηγεσία της Αλ Κάιντα εκεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings, τη δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με την έρευνα και την εκπαίδευση στις κοινωνικές επιστήμες στις ΗΠΑ.

Μετά από σχετική εισήγηση του νέου επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, σε ένα ηχητικό μήνυμα του 2015, ο Χαμζά αποτελεί μια νεότερη φωνή για τα μέλη και τους ακόλουθους της ομάδας, αγωνιζόμενος να εμπνεύσει τους μαχητές που έχουν στρατολογηθεί από το ισλαμικό κράτος.

«Ο Χαμζά αποτελεί ένα νέο πρόσωπο για την Αλ Κάιντα, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται άμεσα με τον ιδρυτή της ομάδας. Είναι ένας συγκροτημένος και επικίνδυνος εχθρός», αναφέρει ο Μπρους Ρίντελ του Brookings.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: