Ο γύρος του κόσμου σε ένα ποτήρι

pothri krasi kosmos
Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες τσουγκρίζουν συχνά τα ποτήρια τους κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, στην Κρήτη είναι ασυγχώρητη αγένεια να αρνηθεί κανείς μία ρακή, ενώ το κρασί ή η μπύρα υπάρχουν συνήθως πάνω στο τραπέζι. Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο;

Ο κάθε λαός έχει τις δικές του παραδόσεις σε αυτό τον… κρίσιμο τομέα της κατανάλωσης του αλκοόλ. Για παράδειγμα και στην Ελλάδα θεωρείται κακοτυχία να τσουγκρίσει κανείς με ποτήρι γεμάτο νερό. Στην Ισπανία όμως το έχουν εξειδικεύσει, αφού ένα τέτοιο λάθος φέρνει επτά χρόνια κακού σεξ. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η Huffington Post βρήκε μερικές από αυτές τις περίεργες παραδόσεις του αλκοόλ, από όλο τον κόσμο:

Αγγλία
Από το 17ο αιώνα άρχισαν να τσουκρίζουν τα ποτήρια τους. Πρόσθεταν πικάντικο ψωμί στο κρασί για να βελτιώσουν τη γεύση του και να μειώσουν την οξύτητα.

Γαλλία
Σερβίρουν πρώτα τις κυρίες, τα ποτήρια γεμίζουν μέχρι τη μέση και θεωρείται χυδαίο να χύσει κανείς το ποτό του.

Ισπανία
Πιστεύουν ότι η πρόποση με ένα ποτήρι νερό εξασφαλίζει επτά χρόνια κακού σεξ. Το τελευταίο ποτό της βραδιάς αποκαλείται «προτελευταίο». «Τελευταίο» θεωρείται το τελευταίο της ζωής.

Ιταλία
Πίνουν μόνο κρασί ή νερό όταν τρώνε. Η μπύρα, η σόδα και τα αναψυκτικά «απαγορεύονται».

Γερμανία
Την παραμονή ενός γάμου, οι κουμπάροι «κλέβουν» τη νύφη και την πηγαίνουν σε ένα μπαρ. Ο γαμπρός πρέπει να τους βρει και να τους κεράσει για να πάρει πίσω τη νύφη.

Τσεχία
Παίρνουν πολύ σοβαρά το τσούγκρισμα των ποτηριών. Πρέπει ο ένας να κοιτά τον άλλον στα μάτια και δεν πρέπει να καμία περίπτωση να σταυρώσουν τα χέρια τους όσοι πίνουν, γιατί αλλιώς θα τους βαρύνει κατάρα επτά χρόνων κακού σεξ.

Γεωργία
Και αυτοί έχουν μία μανία με το τσούγκρισμα. Το κάνουν 20-30 φορές σε κάθε γεύμα και περιμένουν ακόμη και οι ξένοι να πάρουν μέρος σε αυτό το έθιμο.

Ουκρανία
Οι νύφες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, γιατί μπορεί να τους κλέψουν τα παπούτσια. Αν αυτό συμβεί, οι καλεσμένοι το πετούν ο ένας στον άλλο και πίνουν κρασί μέσα από το γοβάκι.

Ρωσία
Βάζουν πάντα τα άδεια μπουκάλια και ποτήρια κάτω από το τραπέζι και ποτέ πάνω σε αυτό.

Καζακστάν
To kumis, από γάλα φοράδας, είναι το εθνικό τους ποτό. Το έθιμο προστάζει ότι έχει περισσέψει από το ποτήρι να χύνεται ξανά στην κανάτα με το Kumis, προκειμένου να μην πάει χαμένη ούτε σταγόνα.

Κίνα
Οταν τσουγκρίζουν, οι γηραιότεροι κρατούν τα ποτήρια τους ψηλότερα από τους νεότερους. Πρέπει να πιουν το πρώτο ποτήρι με μία γουλιά και αμέσως να το τοποθετήσουν ανάποδα στο τραπέζι, για να δείξουν ότι δεν έμεινε τίποτα.

Νιγηρία
Ο γαμπρός και η νύφη θεωρούνται παντρεμένοι μόνο όταν πιουν από ένα παραδοσιακό κρασί.

Σουηδία
Τραγουδούν δυνατά κάθε φορά που πίνουν ένα ποτήρι aquavit, ένα παραδοσιακό ποτό από πατάτα. Συνήθως πίνουν εναλλάξ με μπύρα, για να ισορροπήσουν την πιπεράτη γεύση.

Περού
Οι φίλοι μοιράζονται ένα ποτήρι. Ο πρώτος βάζει λίγη μπύρα, πίνει και το δίνει στον επόμενο.

Ιαπωνία
Οταν πίνει κάποιος, γυρίζει την πλάτη του στους υπόλοιπους, σε ένδειξη σεβασμού. Θεωρείται αγένεια να χύσει κανείς το ποτό του.

Παλαιότερα άρθρα: