Ο Καραμανλής σανίδα σωτηρίας για τον Σαμαρά και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

karam-samar-proedros
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός  

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε γνωστό, σύμφωνα με Τα Νέα ότι μέρος της ατζέντας της συζήτησης αφορούσε το ζήτημα της εύρεσης των απαραίτητων 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Στη συζήτησή τους ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αισιόδοξος ότι οι απαραίτητες 180 ψήφοι θα βρεθούν. Το σκεπτικό του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα στηρίζεται στην προσπάθεια να αντληθούν ψήφοι από πρώην μέλη του κόμματος όπως ο βύρων Πολύδωρας ή η Μαρία Κόλλια από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και όλους τους υπόλοιπους βουλευτές που και μετά τη διαγραφή τους διατηρούν κάποια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο ο Σαμαράς θα χρειαστεί τη βοήθεια του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει συνδέσει το όνομά του, όχι μόνο με μια περίοδο διακυβέρνησης της χώρας που σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει πολύ όμορφη αλλά κυρίως στο δικό του πρόσωπο συνενώνεται η κεντροδεξιά παράταξη, μεγάλο μέρος της οποίας αισθάνθηκε τα τελευταία χρόνια φοβερά ανοίκεια, σε μια Νέα Δημοκρατία που είχε κινηθεί έντονα προς τα δεξιά, ανοίγοντας διαμάχες με την αντιπολίτευση σε εμφυλιακό κλίμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ανέφερε στο ΒΗΜΑ 99,5, όπως αναφέρεται στο in.gr ο Καραμανλής δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια ενέργεια προκειμένου να βοηθήσει τη συλλογή των 180 ψήφων. Συγκεκριμένα δήλωσε «Ο Κώστας Καραμανλής δεν πιστεύω ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να πείσει βουλευτές για την προεδρική εκλογή».

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι ακόμη και αν ο Καραμανλής σήμερα φαντάζει ως μία εξαιρετική σανίδα σωτηρίας για τον Αντώνη Σαμαρά και την αποφυγή πρόωρων εκλογών, αύριο θα είναι ακόμη πιο πολύτιμος για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα χρειαστεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να διευρυνθεί προς το κέντρο. Ο Σαμαράς έχει κάψει αυτό το πολιτικό του χαρτί, γιατί ήταν ο εμπνευστής της ακριβώς αντίστροφης πορείας του κόμματος. Ακόμη και το κομμάτι που πρόσκεινται φιλικά περισσότερο στην Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι ευκολότερο να εκφραστεί από τον πιο κεντρώο και ενωτικό Κώστα Καραμανλή. Ίσως λοιπόν κρατήσουν τον Καραμανλή για επόμενες και πιο επιτακτικές εσωτερικές ανάγκες του κόμματος και δεν καταναλώσουν μέρος του όλο και αυξανόμενου πολιτικού του κεφαλαίου στην παρούσα φάση.

Παλαιότερα άρθρα: