O Ξένος τύπος στρέφεται ενάντια σε ΔΝΤ και Ευρώπη. «Καταστρέφουν την Ελλάδα»

dnt
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά τις νέες εξελίξεις με την πρόταση των δανειστών που άφησε άφωνους τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του αλλά και την κάθετα αρνητική απάντηση της ελληνικής πλευράς, φαίνεται πως ο διεθνής τύπος καταγγέλει πλέον ΔΝΤ αλλά και Ευρωπαίους εταίρους για το πολιτικό παιχνίδι που συνεχίζουν να παίζουν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και της Ευρώπης.

Με τίτλο «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ» και υπότιτλο «Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν το ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph φιλοξενεί σήμερα άρθρο του δημοσιογράφου της, Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται» ξεκινά το άρθρο του ο δημοσιογράφος. «Οι Έλληνες δεν αρνούνται να πληρώσουν τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ επειδή τους τελείωσαν τα χρήματα, παρότι σύντομα θα συμβεί αυτό. Πέντε πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου χθες (το βράδυ της Πέμπτης) έλαβαν μία εν ψυχρώ, υπολογισμένη και προσεκτικά μελετημένη απόφαση να μην πληρώσουν. Γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αιφνιδιάστηκε. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εξεπλάγησαν» σχολιάζει ο δημοσιογράφος. «Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν ότι είναι τόσο ενοχλημένοι και με τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας, ώστε ενδεχομένως να αθετήσουν την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα φέρουν τον Οργανισμό στη δεινή θέση να κληθεί να εξηγήσει στις 188 χώρες μέλη του γιατί έχασε τόσο απερίσκεπτα τα χρήματά τους…». «Οι Έλληνες κατηγορούν το ΔΝΤ ότι συμφώνησε σε ένα καθεστώς επιβεβλημένης λιτότητας από την ΟΝΕ, το οποίο παραβιάζει τον ίδιο τον κανονισμό του ΔΝΤ και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πενταετή ανάλυση του εξαιρετικού ερευνητικού του τμήματος και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβέ Μπλανσάρ…» όπως αναμεταδίδει το news247.

Από την άλλη ο σκιτσογράφος του Guardian, Ντέιβιντ Σάιμοντς, απεικονίζει, όπως τις φαντάζεται, τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, με τη βρετανική εφημερίδα να μιλά για πόλεμο χαρακωμάτων. «Το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε παράλογη την προτεινόμενη συμφωνία. Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε συνταχθεί με τους συμμάχους του στις Βρυξέλλες εξαπολύοντας καταιγισμό επικρίσεων στην Αθήνα. Οι Ελληνες είχαν ήδη »σημαντική ευελιξία» για να βγουν από το χάος, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ», γράφει το σχετικό άρθρο, που καλεί να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός». «Στην Ουάσιγκτον, την έδρα του ΔΝΤ, και τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών, η στάση της Ελλάδας θεωρείται εκούσια παράλογη. Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα χαλαρό χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από εκείνα που απαιτούνταν από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μόνο αστεία δεν θεωρούνται στο Βερολίνο, το Ελσίνκι και τη Ρίγα. Οι δανειστές θέλουν να υιοθετηθεί ευελιξία στα εργασιακά, άμεσοι περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση και πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά υψηλό ώστε να διευκολύνουν κάποια αποπληρωμή χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Το μόνο που θα κάνει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα είναι να καταστρέψει την Ελλάδα, συνεχίζει. Οπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς και πολλοί ακόμη, ανάμεσά τους πρώην στελέχη του ΔΝΤ, έχουν επισημάνει, η Τρόικα υποτίμησε άσχημα τις οικονομικές συνέπειες του προγράμματος που εκείνοι επέβαλαν το 2010 και το 2012. «Πίστευαν ότι μειώνοντας τους μισθούς και υιοθετώντας άλλα μέτρα λιτότητας, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξάνονταν και η οικονομία γρήγορα θα στρεφόταν στην ανάπτυξη», είπε ο Στιγλιτς την προηγούμενη εβδομάδα. «Επίσης πίστευαν ότι η πρώτη αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε βιωσιμότητα του χρέους. Οι προβλέψεις της Τρόικα ήταν λανθασμένες», αναμεταδίδει το koutitispandoras.

Με πληροφορίες και αποσπάσματα από το koutitispandoras.gr και το news247.gr

Παλαιότερα άρθρα: