Ο Κυριάκος νίκησε τον Μητσοτάκη

kmitsotakis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Χρήστος Δ. Σουλης

Μετά από έξι μήνες φτάσαμε λοιπόν στην μέρα που η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, έχει αρχηγό.

Η εκλογή αυτή προσωπικά πιστεύω οτι αλλάζει θετικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε. Η επιλογή αυτή αποτελεί αντίβαρο των τραγικών πολιτικών τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος μέσα στην Νέα Δημοκρατία, ηττημένος από χθές το βράδυ είναι ο μεγάλος πλέον αντίπαλος του Κυριάκου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολλοί κακοπροαίρετοι έσπευσαν αμέσως μετά τις εκλογές να πούν πως ο Κυριάκος νίκησε χθές λόγω του πολιτκού βάρους που έχει το επίθετό του και των μηχανισμών που υπάρχουν πίσω από αυτό. Και όμως ο Κυριάκος ήξερε ότι το επίθετο του δεν ήταν σύμμαχος του στην κούρσα αυτή αλλά καλώς η κακώς ένα μεγάλο εμπόδιο. Αν και δεν θεωρώ οτι αυτό πρέπει να είναι κριτήριο αυτό, αλλά στην Ελλάδα κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Ο Κυριάκος λοιπόν νίκησε τον πρώτο μεγάλο αντίπαλο που είχε, προσπέρασε το σημαντικότερο εμπόδιο μέχρι το επόμενο. Και αυτό είναι η κακή κληρονομιά που έχει το όνομα ¨Μητσοτάκης». Με τον ορθό και σοβαρό πολιτικό του λόγο και με την διακριτικότητα που τον διακρίνει, κατάφερε το μειονέτημα αυτό που στην αρχή φαινόταν ως αίτιο για ενδεχόμενη ήττα να το μετατρέψει σε ατού. Κέρδισε τον δύσκολο και ιδιότροπο νεοδημοκράτη ψηφοφόρο και αυτό επιβεβαιώνει αυτό που προανέφερα, για την αλλαγη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, γιατί κέρδισε ένας μη λαικιστής με ρεαλιστικό πολιτικό λόγο και αυτό αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί μια πρόοδο και δείχνει μια ωριμότητα στην ψήφο και στην επιλογή.

Από σήμερα λοιπόν ξεκινάει μια πολιτική μάχη δύο νέων σε ηλικία ηγετών. Του Κυριάκου και του Τσίπρα. Μπροστά στις χαώδεις διαφορές τους το νεαρό της ηλικίας είναι το μόνο κοινό που έχουν. Ποιες είναι οι διαφορές? Είναι πολλές αλλά ας επικεντρωθούμε στς πιο σημαντικές που θα κάνουν την διαφορά την επόμενη μέρα στην ζωή του τόπου.

Ο Κυριάκος μπορεί να λέγεται Μητσοτάκης αλλά εκλέχτηκε πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης από την βάση και δεν πήρε το δακτυλίδι της εξουσίας στα 35 του, χωρίς διαπιστευτήρια, όπως στην περίπτωση Αλαβάνου-Τσίπρα. Κέρδισε την προεδρία κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με τον Καραμανλισμό «απέναντί» του. Ο Κυριακος κέρδισε τις εκλογές προβάλλοντας τις ιδέες του και τα πιστεύω του χωρίς να λαικίζει και χωρίς να χαιδεύει αυτιά με ρεαλιστικό και αντιδημοφιλή τρόπο σε αντίθεση με τον Τσίπρα που όποιες εκλογές έχει κερδίσει το έχει κάνει με ασύστολα ψέματα, λαικισμό και δημαγωγία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Επίσης ο Κυριάκος σε αντίθεση με τον Τσίπρα που δεν ξέρει τι σημαινει παραγωγή και δημιουργία, εχει κολλήσει ένσημα στο ιδιωτικο τομέα πάνω από δέκα χρόνια και έχει δείξει μεταρρυθμιστικό έργο σε υπουργείο.

Από σήμερα λοιπόν αντιπαρατίθεται η πραγματικότητα με τα παραμύθια, η ανάπτυξη με το αδιέξοδο και τον μαρασμό, η ευθύνη με τον λαικισμό και την ανευθυνότητα.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εκφράσει τις αξίες του φιλελευθερισμού, την δημοκρατία και την αξιοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εχει ικανά στελέχη δίπλα του αλλά και τον τρόπο για να ενώσει και να ισχυροποιήσει την κεντροδεξιά παράταξη από την πατριωτική δεξιά μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής αριστεράς.

Το έχει ανάγκη ο τόπος και του έυχομαι ολόψυχα να με επιβεβαιώσει. Η νέα «παρτιδα πόκερ» που ξεκινά προδιαγράφεται μακρά.

Καλή επιτυχία Κυριάκο.

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΟΥΛΗΣ Οικονομολόγος-Επιχειρηματίας

Παλαιότερα άρθρα: