Ο Λαβρόφ καταγγέλλει το Κίεβο: Πολλοί θέλουν την αποτυχία ειρηνευτικής συμφωνίας

Lavrof
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ξαναχτυπά με δήλωση -  καταγγελία, ότι στην Ρωσία ανησυχούν πως στο Κίεβο είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αποτύχει η προσπάθεια ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Κίεβο και αυτονομιστές.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν παράλληλα με επίκληση του ρώσου υπουργού προς τον ΟΑΣΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εποπτεύεται η διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά τη συμφωνία που χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές, οι αυτονομιστές ξεκίνησαν τη διαδικασία απομάκρυνσης βαρέων όπλων. Το Κίεβο αφού στην αρχή εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η διαδικασία έχει όντως ξεκινήσει, δεν προέβει σε πλήρωση της αντίστοιχης δικής του υποχρέωσης, τώρα που είναι βέβαιο πως η διαδικασία ξεκίνησε εμμένει σε μη τήρηση της συμφωνίας μέχρι να σταματήσουν οι μάχες.

«Πολλά εξαρτώνται πλέον από μια έντιμη, αντικειμενική, αμερόληπτη προσέγγιση των παρατηρητών που πρέπει να καταγράψουν τι συμβαίνει επί του πεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να αντισταθούμε στις απόπειρες να παρουσιαστούν οι συμφωνίες του Μινσκ ως ήδη αποτυχημένες.» ήταν η δήλωση του Λαβρόφ σε συνομιλία που είχε με τον Ζεράρ Λαρσέρ, πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας. Επίσης σhμείωσε ότι «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έξω από την Ουκρανία και στο Κίεβο που θέλουν τον εκτροχιασμό» σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, όπως μεταδίδει το Real.gr.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο φοβούνται ότι οι αυτονομιστές δεν θα σταματήσουν μετά από τη συμφωνία και θα προχωρήσουν σε προσπάθειες κατάληψης της Μαριούπολης, η οποία έχει 500.000 κατοίκους. Η λογική μιας τέτοιας στόχευσης έγκειται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοιγόταν δρόμος προς το Νότο και την ήδη ανεξαρτητοποιημένη και φιλορωσική Κριμαία.

Το φόβο αυτό συμμερίζονται και ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Λοράν Φαμπιούς, υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος δήλωσε ότι «Το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως γύρω από τη Μαριούπολη. Είπαμε σαφώς στους Ρώσους ότι εάν υπάρξει αυτονομιστική επίθεση προς την Μαριούπολη, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά, και ως προς το θέμα των κυρώσεων».

Παράλληλα ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των αυτονομιστών, Έντβαντ Μπασούριν επιβεβαιώνει ότι στόχος τους είναι η ανάκτηση του ελέγχου της Μαριούπολης. Ωστόσο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μάχες σε χωριά κοντά στη Μαριούπολη και ξεκαθάρισε ότι η όποια στόχευση για τη Μαριούπολη θα γίνει στα πλαίσια διπλωματικών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Παλαιότερα άρθρα: