Ο Λαφαζάνης προειδοποιεί: Ερχόμαστε

lafazanhs
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο σκάι εμφανίστηκε με έντονη αυτοπεποίθηση ότι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας είναι «Όνειρο θερινής νυκτός» και ότι η σημερινή κυβέρνηση δε θα παραμείνει για πολύ ακόμη.

Το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει πλέον σταθερά συνδεθεί με την πιο ριζοσπαστική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «Θέση μας είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είναι θέμα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης. Είναι ξεκάθαρο, δεν είναι προσωπική μου άποψη, είναι αποφάσεις των συνεδρίων του και του προέδρου του, είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πετύχουμε διαγραφή με διαπραγματεύσεις (…) σάς το λέω κατηγορηματικά»

Είναι γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ η μόνιμη κρητική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνταν στη βάση του διχασμού των στελεχών και των διαφορετικών θέσεων που εκφράζονταν συλλήβδην από τα ΜΜΕ. Τότε ο Τσίπρας έλεγε πως αυτή η πολυφωνία είναι δύναμη για το κόμμα αλλά ακόμη και πολλοί από τους οπαδούς του δυσκολεύονταν να το πιστέψουν. Φαίνεται πως στην τελευταία όμως προσπάθεια να καταγραφεί κυβερνητικό σχέδιο εκ μέρους τους αυτό το κατάφεραν. Σίγουρα έπαιξε και ρόλο ότι δεν είναι ώρα για τσακωμοί μεταξύ συνιστωσών, έχουμε και υπουργία να αναλάβουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση δούλεψε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει πως οι θέσεις που κάποτε εξέφραζε για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, σήμερα είναι επίσημες θέσεις του κόμματος, ψηφισμένες σε συνέδριο. Παράλληλα, εκτός από τη σιγουριά που του προσδίδει αυτό, εμφανίζεται και βέβαιος ότι ο σκοπός θα επιτευχθεί… με διαπραγματεύσεις. Επίσης, για να προλάβει τυχών παρανοήσεις, δεδομένων παλιών του δηλώσεων ξεκαθαρίζει πως «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν θέτουμε θέμα δημοψηφίσματος, το δημοψήφισμα θα είναι οι ελληνικές εκλογές.»

Τα απλά συμπέρασμα είναι ότι στη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σε αυτοπεποίθηση από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, οι διαφορές μέσα στο κόμμα αμβλύνονται και όλες οι πλευρές συστρατεύονται για τον κοινό σκοπό. Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που από το πλοίο της κυβέρνησης το οποίο φαίνεται ότι μπάζει νερά πολλά ‘ποντίκια’ πέφτουν στη θάλασσα να σωθούν εγκαίρως. Βέβαια η λογική του και με την Ευρώπη αλλά χωρίς τις πολιτικές της μπορεί να φέρει αργότερα το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε διλήμματα. Τώρα όμως γνωρίζουν όλοι τους πως τότε θα είναι μια άλλη μέρα και μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά.

Παλαιότερα άρθρα: