Ο Μάκης Βορίδης μιλά για έναν εμφύλιο που δεν έληξε ποτέ

boridhs makhs bvcxz
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ήδη έχουν ανακυκλωθεί στα μέσα λόγια του υπουργού υγείας Μάκη Βορίδη σε προεκλογική του ομιλία στον Ασπρόπυργο.

«Η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά. Ό, τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την Κυριακή.» ήταν μία από τις δηλώσεις του υπουργού που προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λόγια αυτά άλλωστε δίνουν και τον τόνο της προεκλογικής επικοινωνιακής στρατηγικής της νέας Δημοκρατίας που γίνεται πέρα από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Πολλοί από τους υποψήφιους όταν μιλούν με απλό κόσμο, αφιερώνουν μόνο ένα μέρος των ομιλιών τους στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και στις συνέπειες του ελληνικού προγράμματος αν στην κυβέρνηση, βρίσκεται ο αντίπαλος. Το άλλο μεγάλο μέρος αποτελεί η αγωνία του συντηρητικού μπλοκ για την κατεδάφιση πατροπαράδοτων αρχών και αξιών αν την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι πιστός χριστιανός, ή αν φευ! τα παιδιά του δεν είναι βαπτισμένα.

«Το νόημα της αντιπαράθεσης την επόμενη Κυριακή, το νόημα των εκλογών, δεν θέλω να ξεγελιέστε, δεν διαλέγετε ούτε ένα κόμμα, ούτε διαλέγετε ένα οικονομικό πρόγραμμα.  Η επόμενη Κυριακή είναι μια τεράστια ιδεολογική σύγκρουση. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους.» είπε ο Μάκης Βορίδης προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των συντηρητικών ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης.

Ο υπουργός τους καλεί να μην «ξεγελαστούν» επαναφέροντας ουσιαστικά στο προσκήνιο μία μόνιμη πληγή της ελληνικής κοινωνίας, που εμφανίζεται ως μια αψυχολόγιτη πόλωση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, πέρα από εξαγγελίες και προγράμματα, που μιλά μόνο σε συνθήματα και σύμβολα και απευθύνεται στο θυμικό των ανθρώπων.

Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος ο κ Βορίδης επαναφέρει τις αξίες που έχουν διατυπωθεί από συνθήματα της αλησμόνητης χούντας των συνταγματαρχών περί Πατρίδας – Θρησκείας – Οικογένειας. Αυτή η πληγή του εμφυλίου, που φαίνεται πως ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπόρεσε να κλείσει με τη διεύρυνση και φιλελευθεροποίηση της γαλάζιας παράταξης, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την προοδευτική ρητορική του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ούτε ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να «ξεγελάσει» με τις διαβεβαιώσεις για στήριξη του Αγίου Όρους, τις προγραμματικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Ιερώνυμο, ακόμη και την αλλαγή ρητορικής για το χωρισμό κράτους εκκλησίας, σε «εξορθολογισμό των σχέσεων» των δύο.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Μάκης Βορίδης στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για την επομένη των εκλογών και την ημέρα που στη Νέα Δημοκρατία θα τεθεί ζήτημα αρχηγίας. Με τη Ντόρα Μπακογιάννη να εκπροσωπεί τη μετακίνηση προς το κέντρο, ο κ Βορίδης ίσως είναι εκείνος που θα διεκδικήσει να συνεχίσει την εσωκομματική πολιτική παράδοση του Αντώνη Σαμαρά.

Παλαιότερα άρθρα: