Ο Ντάισενμπλουμ αντιμέτωπος με απεργίες για τα εργασιακά στην Ολλανδία

ntaiselmploum
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε κύκλο κινητοποιήσεων μπαίνουν τα εργατικά συνδικάτα στην Ολλανδία, αφού κατέρρευσαν οι προσπάθειες διαπραγματεύσεων με την Ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι απεργίες και διαδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και σχεδιάζεται να διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα. Η FNV, η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργαζομένων στη χώρα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα που αφορούσαν τους μισθούς, απορρίπτοντας απαιτήσεις πάνω από 700.000 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων από αστυνομικών και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζόμενων στη βιομηχανία μετάλλου και δημοσίους υπαλλήλους.

«Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια», δηλώνει ο Τον Χερτς, επικεφαλής της FNV.

Πολλοί Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η ολλανδική οικονομία μόλις τώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης μετά από χρόνια στασιμότητας που σε συνδυασμό με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες τάσεις επέβαλλαν λιτότητα για την οποία οι εργαζόμενοι δυσφορούν.

Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ είναι ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας που καλείται να διαχειρισθεί όλο αυτό, μετά από άλλη μία «διαπραγμάτευση» που αποτυγχάνει στα χέρια του. Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές λιτότητας αρχίζουν σοβαρά να πλήττουν και τις υγιείς οικονομίες της Ευρώπης, γεγονός που κάνει την Ελληνική προσπάθεια εξόδου από την λιτότητα ακόμη δυσκολότερη αλλά και φέρνει το ελληνικό ζήτημα ως γενικότερο πρόβλημα της ευρωπαικής οικονομικής πολιτικής.

Παλαιότερα άρθρα: