Ο Ομπάμα εμπλουτίζει τον ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

obama
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επέκταση της επιχειρησιακής ικανότητας του αμερικανικού στρατού προκειμένου να συνοδεύσει και να ενεργοποιήσει τις αφγανικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταπολεμήσουν νέα εξέγερση των Ταλιμπάν, σε μια κίνηση να τους βοηθήσουν περισσότερο προληπτικά στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα επιτρέψει επίσης μεγαλύτερη χρήση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της στενής εναέριας υποστήριξης.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε: «Αυτό δεν αποτελεί μια λευκή επιταγή με στόχο τους Ταλιμπάν».

Η τελευταία αυτή απόφαση του Ομπάμα επαναπροσδιορίζει και πάλι τον υποστηρικτικό ρόλο της Αμερικής στις αλλεπάλληλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου οι διεθνείς δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και μετατόπισαν το βάρος στους Αφγανούς στρατιώτες.

Έρχεται επίσης στο προσκήνιο λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση του Ομπάμα για το αν θα προχωρήσει με μια προγραμματισμένη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων των ΗΠΑ από περίπου 9.800 σήμερα σε 5.500 από την έναρξη του 2017.

Μια ομάδα αποστρατευμένων στρατηγών και ανώτερων διπλωματών κάλεσε τον Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα να παραιτηθεί από τα σχέδια αυτά, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον αγώνα κατά των Αφγανών Ταλιμπάν, των οποίων ο ηγέτης σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο Πακιστάν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, ο διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, θα είναι σε θέση να αποφασίσει πότε είναι σκόπιμο για τα αμερικανικά στρατεύματα να συνοδεύουν τις συμβατικές αφγανικές δυνάμεις στο πεδίο – κάτι που μέχρι στιγμής το κάνουν μόνο με τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου.

Οι διευρυμένες εξουσίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο «σε αυτές τις επιλεγμένες περιπτώσεις στις οποίες η δέσμευσή τους μπορεί να επιφέρει στρατηγικές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναμένεται να συνοδεύουν τους Αφγανούς στρατιώτες στις αποστολές τους σε καθημερινή βάση.

«Αυτή η πρόσθετη ευελιξία… απολαμβάνει πλήρους υποστήριξης από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και θα βοηθήσει τους Αφγανούς σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: