Ο Ομπάμα ζητά μεγαλύτερη στρατιωτική κάλυψη για την καταπολέμηση του Isil

obama
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει έκκληση για μεγαλύτερη συνεισφορά σε στρατιωτικά μέσα προς τον συνασπισμό στον οποίο ηγείται, για την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την Τρίτη για να εξασφαλίσει περισσότερη σχετική υποστήριξη.

«Τον περασμένο μήνα (Νοέμβριο) πραγματοποιήθηκαν περισσότερες ρίψεις βομβών εναντίον στόχων του ISIL από κάθε άλλο μήνα, από την εκκίνηση της εκστρατείας. Εξουδετερώνουμε σταδιακά τους ηγέτες, τους διοικητές και τους μαχητές του ISIL έναν-έναν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στο Πεντάγωνο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ομιλία του σκόπευε περισσότερο στον καθησυχασμό της δημόσιας αναστάτωσης στις ΗΠΑ, όπου περίπου το 70% πιστεύει ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης επίθεσης είναι τουλάχιστον υψηλός.

«Επιχειρούμε κατά των οχυρών του ISIL, από το κέντρο της Ράκα στη Λιβύη, όπου και εξουδετερώσαμε τον εκεί ηγέτη, Αμπού Ναμπίλ. Το σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες του ISIL δεν μπορούν να κρυφτούν και το μήνυμά μας προς αυτούς είναι ότι είναι οι επόμενοι», υποστήριξε ο Πρόεδρος.

Ο αγώνας κατά των τρομοκρατών, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος, είναι «δύσκολος» και η πρόοδος πρέπει να έρθει πιο γρήγορα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, δυνάμεις θα συνεχίσουν να σφυροκοπούν στόχους όπως διυλιστήρια πετρελαίου.

Ο Ομπάμα δήλωσε, τέλος, ότι ο Υφυπουργός Τζον Κέρι επρόκειτο να ταξιδέψει εκ νέου στη Ρωσία με σκοπό να συζητήσει σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία με τους εκεί ηγέτες.

Πηγές
New York Times
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: