Ο Ομπάμα ζητά συγγνώμη από τους ΓΧΣ

obama
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε συγγνώμη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα την Τετάρτη για τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο της Κουντούζ, στο Αφγανιστάν, ενώ η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση επέμεινε στο αίτημά της για σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει αυτό που αποκαλεί έγκλημα πολέμου.

Οι ΓΧΣ ανέφερε ότι η ανεξάρτητη ανθρωπιστική επιτροπή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Συμβάσεων της Γενεύης, το 1991 θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά και να χειριστεί την έρευνα. Παράλληλα, τρεις έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει για την αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου που σκότωσε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 12 ατόμων από το προσωπικό των ΓΧΣ.

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στην Πρόεδρο των ΓΧΣ Τζόαν Λιού, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Ερωτηθείς αν ο Ομπάμα προσέφερε μια εξήγηση στη Λιού, ο Έρνεστ απάντησε αρνητικά.

«Απλώς προσέφερε την ειλικρινή απολογία του» και μια δέσμευση για να εξακριβωθεί τι πήγε στραβά», είπε.

Ο Έρνεστ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τη Λιού ότι η έρευνα των ΗΠΑ «θα παράσχει μια διαφανή, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων και των περιστάσεων του ατυχήματος. Και, εάν κριθεί απαραίτητο, ο πρόεδρος θα εφαρμόσει αλλαγές προκειμένου τραγωδίες σαν αυτή να είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν στο μέλλον».

Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι η έρευνα της Επιτροπής θα συγκεντρώσει στοιχεία και αποδείξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και το Αφγανιστάν, καθώς και μαρτυρίες από το προσωπικό των ΓΧΣ και των ασθενών που επέζησαν.

Μόνο τότε οι ΓΧΣ θα εξετάσουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη για την απώλεια των ζωών και της μερικής καταστροφής του νοσοκομείου, η οποία έχει αφήσει αβοήθητους δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

«Αν το αφήσουμε έτσι, σαν να μην έγινε ποτέ, ουσιαστικά δίνει λευκή επιταγή σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων η Λιού σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αν δεν διασφαλίσουμε τον εκεί ιατρικό μας χώρο, τότε είναι αδύνατο να εργαστούμε σε άλλα πλαίσια, όπως η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη».

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ούτε και το Αφγανιστάν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Επιτροπή (IHFFC), αλλά ο Τζέισον Κόουν, Διευθυντής των ΓΧΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσε τον Ομπάμα να συναινέσει στην Επιτροπή.

Παλαιότερα άρθρα: