Ο πόλεμος Ιταλίας Κομισιόν ανεβάζει επιτόκια και ρίχνει το Χρηματιστήριο

sxolio-xrimatistirio-athinon-xa-genikos-deiktis-ellinika-xrimatistiria-exae
Διαβάστε επίσης

Η εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλικής Κυβέρνησης δημιουργεί κλυδωνισμούς και στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο δείκτης κινήθηκε κάτω από τις 650, με πτώση αντίστοιχη των ιταλικών χρηματογορών.

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα πως η κυβέρνησή του δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της αγοράς και θα υποστηρίξει τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Επιτέθηκε στον Τζορτζ Σόρος λέγοντας ότι «οι κερδοσκόποι όπως ο Σόρος έχουν στοιχηματίσει στην κατάρρευση της Ιταλίας για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές υγιείς επιχειρήσεις και υπάρχουν πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε αυτή την χώρα».

«Εάν κάποιος είχε κακές σκέψεις, θα πίστευε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν την Ιταλία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Η Ιταλία αναπτύσσει την οικονομία της κατά τρόπο προβληματικό όχι τώρα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. «Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις με μακροχρόνια θετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο απόγειο της κρίσης, τη διετία 2011- 2012.

Handelsblatt: Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα – Ιταλία

O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες σχολιάζει η Handelsblatt.

«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών» τονίζει η Handelsblatt και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα – ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης – πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, τα θεσμικά όργανα θέλουν τώρα να επιταχύνουν με πιο επιθετικό τρόπο τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως «θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021, σε 35-40 δισ. ευρώ… ».

Παλαιότερα άρθρα: