Ο πρωθυπουργός συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο εκλογικό νόμο

tsipras_anasxhmatismos
Διαβάστε επίσης

Ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να διασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση, τουλάχιστον 200 βουλευτών, για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές και να απομονώσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία ξεκινάει σήμερα Τρίτη τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βολιδοσκοπήσει μέχρι την Παρασκευή τις διαθέσεις των αρχηγών, στους οποίους θα παρουσιάσει ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο προτάσεων, βάση των οποίων θα είναι σαφώς η περαιτέρω «αναλογικοποίηση» του εκλογικού νόμου και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λάβει αποφάσεις σε κομματικό επίπεδο, πριν χειριστεί την υπόθεση σε τελική φάση η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσουν οι διεργασίες ταχύτατα και τον Σεπτέμβριο να υπάρχει νέος εκλογικός νόμος, σε χρόνο «μη ύποπτο» από άποψη εκλογικών σκοπιμοτήτων, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι σχεδιάζει τις αλλαγές με κομματική ιδιοτέλεια και φοβούμενη ήττα σε εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές παρασκηνιακές επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος λειτούργησε περίπου ως απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, αλλά και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρώτη άποψη για τις διαθέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τα περισσότερα κόμματα τείνουν προς την θέση της «καθαρής» απλής αναλογικής, με αποκλίσεις όμως σε θέματα όπως την διατήρηση ή όχι του ορίου εισόδου στη Βουλή, ή το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο θα είναι με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο (στις 5 το απόγευμα), ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 4 το απόγευμα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και δύο ώρες μετά, στις 6 με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κύκλος των επαφών θα κλείσει την Παρασκευή, όταν ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη (στις 10 το πρωί) και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη (στις 12.00 το μεσημέρι).

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παλαιότερα άρθρα: