Ο Ραχόι ανακοινώνει αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους

mariano-raxoi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1% αποφάσισε για το επόμενο έτος η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία. Πρόκειται για μία κίνηση σηματοδότησης της οικονομικής ανάκαμψης λίγους μήνες πριν από τις Ισπανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Μαριάνο Ραχόι σημείωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανακτήσουν επίσης και μέρος του μπόνους που λαμβάνουν για τα Χριστούγεννα, που είχε περικοπεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, γεγονός που είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου που εκφράστηκε σε διαδηλώσεις.

«Η σαφής βελτίωση της οικονομίας μας επιτρέπει να ανατρέψουμε σιγά – σιγά τις θυσίες που ζητήσαμε από το λαό της Ισπανίας», ανέφερε ο Ραχόι, ο οποίος βλέπει τελευταία την απειλή των Podemos να μειώνεται ως απόρροια και της συνθηκολόγησης Τσίπρα.

Άλλωστε η κυβέρνηση του Ραχόι δεν ήταν εκείνη που είχε κάνει τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2010, αλλά η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, με τον συντηρητικό της διάδοχο να παγώνει τους μισθούς για τα επόμενα χρόνια που η Ισπανική οικονομία σημείωνε σοβαρή ύφεση.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανέφερε την Παρασκευή ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ένα τέταρτο του μπόνους τους πίσω φέτος και ακόμη μισό το 2016. Το 2012 η κυβέρνησή του είχε περικόψει και το μπόνους των χριστουγέννων.

Με αυτά τα έστω μικρά και συμβολικά βήματα ανάκαμψης που επιδεικνύει η ισπανική κυβέρνηση, στο ευρωπαικό προσκήνιο ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο το αφήγημα που θέλει τις χώρες της κρίσης να εμφανίζουν ελπίδες ανάκαμψης μετά τις πολιτικές λιτότητας που τους επεβλήθησαν. Άσχημα τα νέα για τις εναλλακτικές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά της λιτότητας, αφού παρά την φτωχοποίηση των κοινωνιών σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι επόμενο να θεωρηθούν από τις κυβερνήσεις ενδείξεις επερχόμενων success stories.

Παλαιότερα άρθρα: