Ο Spielberg προειδοποιεί για τους κινδύνους της εικονικής πραγματικότητας

905230c237a093122e0cee3794ad7099_XL
Διαβάστε επίσης

Κίνδυνο για τους παραδοσιακούς κινηματογραφιστές αποτελεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τον Steven Spielberg.

Ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, μιλώντας στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, υποστήριξε ότι η εξάπλωση της χρήσης της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας στην ταινία θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά των σκηνοθετών καθώς αυτοί χάνουν τον έλεγχο της τέχνης τους.

«Νομίζω ότι κινούμαστε σε ένα επικίνδυνο μέσον με την εικονική πραγματικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «ο μόνος λόγος που το χαρακτηρίζω επικίνδυνο είναι διότι δίνει στον θεατή πολλές δυνατότητες και ο σκηνοθέτης δεν τον καθοδηγεί με την αφήγηση της ιστορίας, αλλά μπορεί (ο θεατής) να κάνει τις δικές του επιλογές».

«Ελπίζω μόνο να μην ξεχνάμε την ιστορία όταν ανοίξει ο φάκελος σε έναν κόσμο που μπορούμε να δούμε τριγύρω και να κάνουμε τις δικές επιλογές για το τι θέλουμε να δούμε», τόνισε ο Spielberg, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian».

Ο κινηματογραφιστής Έρικ Νταρνέλ, του οποίου η εξάλεπτη ταινία εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Εισβολή», παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τρόπος λήψης με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στο μέλλον θα είναι ο κανόνας.

«Δεν είναι μόνο μέσα στο μυαλό μου, είναι μία επέκταση της τέχνης του σινεμά. Είναι το μόνο πράγμα και πρέπει να ανακαλύψουμε τόσα από τα εργαλεία που μας δίνει αυτή η εργαλειοθήκη», δήλωσε ο Νταρνέλ στο Reuters. «Πραγματικά είναι σαν μία νέα γλώσσα», πρόσθεσε.

Παλαιότερα άρθρα: