Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ψήφισμα του ΟΗΕ για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών

oie-ptwxeusi-kratwn
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Ένα σημαντικό και από πολλές απόψεις «ιστορικό», ψήφιμα του ΟΗΕ, που μάλιστα θα μπορούσε δυνητικά να αφορά άμεσα και την Ελλάδα, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, στα «ψιλά» των μίντια. Πρόκειται για ψήφισμα της 9ης Σεπτεμβρίου που ανοίγει το δρόμο για μια -θεσμισμένη και υπό την εποτεία του διεθνούς οργανισμού- διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης κρατών η οποία θα είναι «πιο δίκαια» και θα τα προστατεύει από τους κερδοσκόπους.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ κρίθηκε «σπάνια δεσμευτικό και σαφές» και προβλέπει τη δημιουργία του πλαισίου «δίκαιης ελεγχόμενης πτώχευσης» μέχρι και τα τέλη του 2014!

Ο στόχος είναι διπλός: Πρώτο, οι χρεοκοπημένες χώρες να μην αναγκάζονται να περιμένουν υπερβολικά μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεύτερο, να πάψουν να καθορίζουν μονομερώς οι πιστωτές τους όρους της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, ο ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως το μονοπώλιο του Κλαμπ του Παρισιού και του ΔΝΤ στην «καθοδήγηση» των διαδικασιών κρατικής χρεοκοπίας.

Η τεράστια σημασία της δρομολογούμενης διαδικασίας επιβολής ενός πλαισίου του ΟΗΕ για «δίκαιη ελεγχόμενη πτώχευση κρατών» που θα σπάει το μονοπώλιο των δανειστών, είναι προφανής: δημιουργεί τη νομιμοποιητική βάση ώστε χρεοκοπημένες χώρες να ξεφύγουν από τη «θανάσιμη παγίδα» του χρέους εγκαίρως, δηλαδή πριν υποστούν «ανήκεστο βλάβη» στην οικοονμία και την κοινωνία τους, και με όρους σαφώς πιο ευνοϊκούς σε σχέση με αυτούς που ισχύουν τώρα.

Για την Ελλάδα, η δρομολογούμενη από τον ΟΗΕ διαδικασία είναι πολλαπλώς σημαντική και «ιστορική». Με κρατικό χρέος σε ύψη «πέρα και από τη χρεοκοπία», με τη οικονομία της να έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξαετούς ύφεσης και την κοινωνία να βρίσκεται σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής, με την πρώτη αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους να έχει κυρίως πλήξει τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το να αποκτήςσει τη δυνατότητα να αιτηθεί ένταξη στη διαδικασία αυτή του ΟΗΕ είναι ένα πολύ γερό πολιτικό «χαρτί».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιμένει να μιλά για επιθετική διαπραγμάτευση με στόχο γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έχει τώρα την ευκαιρία να αρπάξει αυτή τη δυνατότητα – φαίνεται πιο πρόθυμος και ικανός να το κάνει σε σχέση με τους ηγέτες της συγκυβέρνησης…

Παλαιότερα άρθρα: