Ο Τόμσεν βάζει ζήτημα αναβολής της αξιολόγησης του Οκτωβρίου. Ποιες είναι οι συνέπειες

tomsen
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το ενδεχόμενο αναβολής της αξιολόγησης του Οκτωβρίου, εξ αιτίας των επερχόμενων εκλογών υποστήριξε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πωλ Τόμσεν.
Την Δευτέρα, ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε όλα τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Η εκτίμηση του στελέχους του ΔΝΤ ήταν ότι θα χρειαστεί να αναβληθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος από τον ESM, αφού λόγω των πρόωρων εκλογών θα έχουν πάει σχετικά πίσω οι ενέργειες της κυβέρνησης.

Αυτό βέβαια θα σημάνει και την καθυστέρηση της εκταμίευσης των 3δις ευρώ, που αποτελεί το τελευταίο μέρος της πρώτης δόσης. Η δεύτερη συνέπεια από τη μεσολάβηση των εκλογών θα είναι η καθυστέρηση και της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, την οποία θα κληθεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.
Ελλάδα – ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο, θέλουν αυτή η συζήτηση να γίνει σύντομα, προκειμένου να κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα από την άλλη θα πρέπει να πληρώσει 1,5δις ευρώ, μέσα στον Σεπτέμβριο στο ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόβλημα με την πληρωμή αυτή. Σύμφωνα με την imerisia.gr, πρώτη πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ θα γίνει την προσεχή Παρασκευή και θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου η καταβολή 337 εκατ. ευρώ, στις 16 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 563 εκατ. ευρώ και στις 21 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 337 εκατ. ευρώ.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, οι εταίροι δεν έχουν παραπονεθεί καθόλου για την προκήρυξη των εκλογών, αφού συμφωνούσαν πολύ με τον πολιτικό στόχο της εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ από διαφωνούντες. Έτσι η αναβολή της αξιολόγησης θα περάσει απλώς στα ψιλά, αφού οι εκλογές αναδεικνύονται και για τους εταίρους ως μεγάλης σημασίας.

Παλαιότερα άρθρα: