Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από την ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

TRUMB
Διαβάστε επίσης

Την απόφαση να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ενός πύρινου λόγου εναντίον της Τεχεράνης και των συμμάχων της, οι οποίοι στηρίζουν την τρομοκρατία και αποτελούν απειλή για τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψω διάταγμα με το οποίο θα επαναφέρω τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για στήριξη του ιρανικού καθεστώτος σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεσμπολάχ, η αλ Κάιντα και άλλες ομάδες που σκοτώνουν και βασανίζουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν «υπεύθυνο» για τη διεθνή τρομοκρατία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, παρά την «καταστροφική για τις ΗΠΑ» συμφωνία, η Τεχεράνη εξακολούθησε να προμηθεύεται και να παράγει ουράνιο, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

«Για πολλά χρόνια, το Ιράν φυλακίζει και βασανίζει Αμερικανούς πολίτες, ενώ αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην περιοχή και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω πλέον για τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, όλοι ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Η Αμερική δεν θα είναι όμηρος της καταστροφικής αυτής συμφωνίας. Η σημερινή δράση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Όχι πια κενές απειλές από της ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μοναδική απειλή για τον κόσμο είναι το Ιράν και οι ενέργειές του.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «ο πρόεδρος έλαβε μία πολύ σωστή απόφαση, αποσύροντας τις ΗΠΑ από μία τρομερή συμφωνία».

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις κατά του Ιράν, σε οικονομικό επίπεδο, θα εφαρμοστούν εντός ενός διαστήματος από 90 έως 180 ημερών. Ο Ντόναλντ Τραμπ , κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες ώρες θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα δίνει το πράσινο φως για την επαναφορά και την υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, καθώς και άλλων «πιο σκληρών μέτρων». Ο Αμερικανός πρόεδρος, στέλνοντας ένα επιπλέον μήνυμα για την αποφασιστικότητά του, υπέγραψε αμέσως μετά την απόσυρσή του από την αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, το σχετικά διάταγμα, δίνοντας εντολή να δρομολογηθούν εξελίξεις το συντομότερο δυνατό.

Ροχανί: Ιστορική εμπειρία για το Ιράν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν ήρθε δια στόματος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος με δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «μία ιστορική εμπειρία» για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ ποτέ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους».

«Το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία, ανεξάρτητα με την απόφαση των ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών και ιδιαίτερα της Ευρώπης, τους όρους της συμφωνίας.

Απείλησε, δε, πως αν η συμφωνία καταρρεύσει, η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει ουράνιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

«Οι αποφάσεις του Τραμπ είναι παράνομες και αντίθετες σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Οι ΗΠΑ κάνουν ψυχολογικό πόλεμο», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή, ο Ροχανί έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, επικυρώνοντας προφανώς τη σχέση συνεργασία και στήριξης που απολαμβάνει από τις δύο ισχυρές δυνάμεις.

Η Μογκερίνι δηλώνει πως η ΕΕ θα διατηρήσει τη συμφωνία 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι. «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.   «Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε