Ο Τράμπ στοχοποιεί επίσημα τη Ρωσία και ζητά λεφτά από το ΝΑΤΟ

τραμπ
Διαβάστε επίσης

«Τάραξε» τα νερά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο Αμερικανός πρόεδρος καλώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ να εντείνουν τον αγώνα κατά  της τρομοκρατίας, ενώ στοχοποίησε για πρώτη φορά τη Μόσχα κάνοντας λόγω για «ρωσική απειλή».

Ο Ντόναλντ Τράμπ έκανε σκληρή κριτική απέναντι στις χώρες του ΝΑΤΟ που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά»  ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποφυγή αναφοράς στο άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «ένοπλη επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του.

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνοντας εμφατικά πως «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους. Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους»..

Όπως διαμήνυσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάχονται την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «άγριες» και «βάρβαρες» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ. «Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατία αλλιώς η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλη μέρη θα συνεχιστεί για πάντα», τόνισε ο Τραμπ.

Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και τα εγκαίνια του νέου κτηριακού συγκροτήματος στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, ενώ είχε σειρά συναντήσεων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του Τράμπ ήταν να επαναφέρει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού καθώς οι σχέσεις είχαν διαρραγεί αφού όσο ήταν υποψήφιος είχε αποκαλέσει «ποντικοφωλιά» την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ είχε κάνει λόγο για «Γερμανική Ευρώπη». Παράλληλα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους πως οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να αναστήσουν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) με  κάποια μορφή, εκτιμώντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα κάνει στροφή προς  τον οικονομικό προστευτισμό.

Παλαιότερα άρθρα: